27. jun
AGURK. I Hurdal er det 12 traktorer per 100 innbyggere. Eugen Rognstad har i alle fall én. Illustrasjonsfoto
 
Gi meg en agurk
INVITERT. En gang var sommeren full av agurk­nyheter. Hva skjedde egentlig med dem? lurer Christine M. Salvesen.

Publisert: 07.aug.2016 19:03
Oppdatert: 27.jan.2017 14:24

Mye tyder på at verden har gått fullstendig av hengsla. Det er terror, grusomheter og dystre utsikter. Ondskap man ikke trodde var mulig. Lastebilen i Nice. Overfallene i Tyskland. Kirkedrapene i Normandie. Skytingen i Florida. Det intense mediebildet hvor alle historier oppdateres kontinuerlig, gjør at verdens ondskap rykker nærmere.

Når i tillegg den internasjonale politiske scenen minner mer og mer om et sirkus, er det på ingen måte beroligende. I øst har Europas portvokter, president Erdogan, vist seg som en udemokratisk despot. I Storbritannia er allerede Boris Johnson utenriksminister - en mann som er kjent som en notorisk sleivkjefta lystløgner. I Russland har vi sjarmtrollet Putin. Skulle Donald Trump bli amerikansk president, vil vi ha klodens minst diplomatiske menn i internasjonale nøkkelposisjoner.

Det er med andre ord lite lystig å lese avisen eller se på nyhetene for tiden. Før var det ikke sånn. Da hadde vi agurker.

I VEIKANTEN

Da jeg på 90-tallet var sommervikar i det som da het Eidsvold Blad (Rånalappen blant venner), var somrene fylt av alt annet enn nyheter. Vi var reisende i det som hånlige ordelag ble kalt agurknyheter. Vi hadde sågar en fast agurkspalte med egen vignett. I veikanten het den på trykk - i grøftekanten kalte vi den på bakrommet. Ideen var veldig enkel: Så vi noen som gjorde ett eller annet ute langs veien, skulle vi stoppe og lage et lite intervju. Det kunne være han som sto med hodet under panseret i ei busslomme, eller ungene som solgte brukte leker ved et postkassestativ. Noen ganger snappet vi opp gode, journalistiske historier, men som oftest var det rene agurksaker. Men lest ble de. De var herlig lokale og fikk presentert mennesker som ikke var gjengangere i spaltene ellers i året.

I tillegg til grøftekanten hadde vi avisens årlige fiskekonkurranse, samt nitid dekking av badetemperaturene. Jeg reiste aldri ut på jobb uten badedrakt, håndkle og termometer i bilen. Skulle det ikke skje noe som helst den dagen, kunne vi alltids kjøre et bilde av badende unger på førstesida.

LOKALE FOLK I NICE

Siden den gangen har virkeligheten også innhentet lokalavisen. Vi reiser mer, og folk fra lokalsamfunnet havner i dramatiske situasjoner utenlands. Folk vi kjenner, så lastebilens dødsferd i Nice. Andre var i Tyrkia under kuppet. Og lokalavisen rapporterer naturligvis. Dermed er det slutt på den tiden da lokalavisen i sommerferien stort sett brakte agurknyheter.

Vi er en del av verden, og det preger oss på en helt annen måte enn tidligere.

TRAKTORER

Heldigvis finnes de fremdeles, agurkene, i hvert fall hvis man vet hvor man skal lete. (Det er nesten som med kantareller.) Selv kjenner jeg et snev av takknemlighet når de dukker opp i lokalavisen. Som da min gamle arbeidsplass kjørte en dobbeltside hvor vi kunne lese at Hurdal er den kommunen i distriktet hvor det er flest traktorer per innbygger. At den vanligste traktoren i området er Massey-Ferguson. Jeg slukte hvert ord i euforisk sommerlykke. Jeg har absolutt ingen interesse av traktorer (har knapt nok sittet i førerhuset på en John Deere), men saken var en utmerket utført agurksak. Ikke viktig, ikke noe som setter dagsorden, men herlig statistikk man kan kose seg med. Et lite øyeblikk kan man glemme nyfascisme, terror og menneskehetens ondskap og tro at det viktigste i verden er at det i Hurdal finnes 12 traktorer per 100 innbyggere.

Gi meg en agurk, det er sommer!

Flere invitert fra Christine M. Salvesen

Italias tapte generasjon

Førstemann som får 50 turer på Nabben

Vaksinasjon er ingen privatsak

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no