19. apr
 
Gjenbruksjakten
Å innrede boligen med bruktfunn er både miljøvennlig og økonomisk. I tillegg gir det et særpreg til hjemmet.

Publisert: 23.sep.2017 08:30
Oppdatert: 22.sep.2017 13:09

– Det er en jakt. Det bør ha vært en kamp i forbindelse med å få et brukt møbel på plass i leiligheten. Den skal gjerne ha vært på tur både med buss og T-bane først.

Det sier Torunn Brånå (27), som til daglig er miljø- og bærekraftsrådgiver i Kommunalbanken Norge.Hun kjøpte seg en leilighet til stiv pris i Oslo sist vinter, og ble enig med seg selv om å innrede boligen så rimelig som mulig. Hun bestemte seg for å satse på gjenbruk, og med foreldre som alltid har vært opptatt av antikviteter, var det ikke første gangen hun tok turen innom markedsplasser på og loppemarked.

– Finner jeg noe jeg virkelig liker på nettet, er det fare for at det er mange andre som også liker det. Da bør jeg være rask og godta den prisen som er satt. Men det er også noen varer som kan tåle å ligge litt. Avventer du, vil prisene mest sannsynlig synke etter hvert fordi eier ikke får solgt med det første, forteller Brånå.

Etter at hun endte opp med en sofa som viste seg å være ubrukelig, råder hun også til å prøve ut møblene før man sier et endelig «ja takk».

Alt har sin historie

Brånå beskriver seg som en målrettet person som vet hva hun vil ha. Hun klarer likevel ikke helt å beskrive stilen sin, annet enn at den ikke er minimalistisk.

På en hylle som opprinnelig sto på sløyden på en skole, er det nå plassert flere gamle vaser og mugger. På hyllekantene ser man spor av navnene til elever. Spisebordet har også en delvis synlig historie, på undersiden er det nemlig inngravert navn og dato på personer som har eid bordet opp gjennom. Den første som hadde det, var gutten som lagde det til sin egen konfirmasjon tidlig på 1900-tallet.

Gi den et nytt liv

Interiørarkitekt Trond Ramsøskar er opptatt av personlig interiør og egeninnsats, som legger nye kapitler til i tingenes historie.

– Du bør gi det du har kjøpt, et nytt liv. Skift en bordplate, men behold understellet. Trekk om en sofa eller mal om en kommode, sier han. – Selv arvet jeg en lampe av bestemor som jeg fikk spesiallaget en ny frekk lampeskjerm til. Selv om man endrer på det gamle, vil gjenstanden fortsatt ha sin historie, forteller Ramsøskar.

Han kommer over bruktskatter stadig vekk, og råder folk til å planlegge kjøpene sine grundig.

– Sjekk prisen i annonsen opp mot lignende annonser, og ta gjerne en telefon til selgeren bare for å høre litt. Du forplikter deg ikke selv om du tar kontakt, sier Ramsøskar.

Eksklusivt med gjenbruk

Ting som ser slitne, skeive eller flekkete ut, kan få nytt liv. Signe Schineller, interiørstylist med bloggen «Resignert» og Instagram-kontoen @signeschineller, har holdt flere kurs basert på sine egne redesign-prosjekter. Hun tror folk flest ikke er flinke nok til å se mulighetene i brukte ting.

– Da jeg gikk på loppemarked tidlig på 2000-tallet, var det ingen som forsto hvorfor jeg skulle samle på gamle ting. I dag har jeg en samling av skatter som jeg på den tiden ga så å si ingenting for, men som i dag er nokså eksklusive og ettertraktede, sier Schineller.

Interiørstylisten har tro på å skape et fint og særpreget ved å kombinere nytt og gammelt. Er alt gammelt, vil det se slitent ut, mener hun.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
ARVET: Torunn Brånå (27) har boligen full av gjenbrukte skatter. I hendene holder hun en gammel mugge arvet av en tante. FOTO: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no