17. jul
PREST. John-Erik Vika har lagt bort ordførerkjedet og tatt på seg prestekappen i «Gull og gråstein». Foto: Frøydis Baukop
 
Gull og gråstein på startstreken med ordføreren på laget
Det er langt fra skogens ro og jeg gikk en tur på stien rundt Ljøntjernbråten i Gullverket for tida. Det øves, synges og musiseres. I morgen er det premiere på «Gull og gråstein» – med ordføreren på laget.

Publisert: 22.jun.2017 18:00
Oppdatert: 22.jun.2017 18:58

Det er hektisk aktivitet på Løntjernbråten i Gullverket når rundt førti aktører fra Eidsvoll Amatørteater er i innspurten av øvelsene til årets oppsetting av teaterstykket «Gull og Gråstein». I morgen er det alvor.

MED PUBLIKUM RINGSIDE

Det ljomer av sang, musikk, høye stemmer, smell og krutt når du nærmer deg Løntjernbråten. Eidsvoll Amatørteater er i innspurten av øvelsene til årets oppsetting av teaterstykket «Gull og Gråstein». I morgen skal publikum få se og høre hvordan folk og fe hadde det i Gullverket da det ble lett etter gull i bygda.

Historien utspiller seg i året 1905 da det var gruvedrift i Gullverket. En stor del av «Gull og gråstein» er bygd på historisk virkelighet, og en del er fri fantasi, forteller regissør Hanne Østby, som sammen med Arne Sundli, også er forfatter av teaterstykket.

Vi møter blant annet Tosten og Anne, Anders, Kari, Inga og Olava, som er virkelig personer som har bodd på Lønntjennet, tidlig i Gullverkets historie. De svenske gruvesluskene Clas Emil og Albert Carlson, er også historiske personer som arbeidet i gruvene på denne tida. Clas Emil var stiger, altså formann i gruva. Disse kara tok etter hvert etternavnet Sterner og Holm, og ble boende i Eidsvoll.

– Gull og Gråstein ble satt opp første gang i fjor, og da spilte vi fire forestillinger for fulle tribuner, forteller Østby.

– Dette er et samarbeidsprosjekt mellom teatret og Lions Club Eidsvoll, og vi bestemte oss raskt for å gjenta suksessen. Selv om historien er den samme, har vi valgt å gjøre noen tekstmessige endringer, utvidet staben med flere skuespillere og mener selv at vi har fått til en enda bedre forestilling enn i fjor, fortsetter hun, og legger til at selv om det på den tiden var mye slit og strev, er det lagt vekt på at historien fortelles med humor og glimt i øyet.

John-Erik Vika, som har en lang fartstid i EAT, for anledningen har byttet ut ordførerkjedet med presteantrekket.

– Vika spiller en prest som får et interessant møte med folk og dyr på Løntjernbråten, humrer Hanne.

Lions Club har satt opp et stort telt, og serverer mat og drikke før og etter forestillingene. Det er også satt opp transport fra parkeringsplassen og opp til selve Løntjernbråten. Billetter, for dem som allerede ikke har skaffet seg et slikt papir, kan man få kjøpt ved porten til Ljøntjernbråten.

Fakta «Gull og gråstein»

  • Teaterstykke handler om livet i Gullverket i 1905, er skrevet av Hanne Østby og Arne Sundli.
  • Stykket er en blanding av fiksjon og fakta.
  • Det er satt opp av Eidsvoll Amatørteater på småbruket Løntjernbråten.
  • Første gang «Gull og gråstein» ble satt opp, var i fjor.
  • Dette er et friluftsteater og publikum sitter benket rundt på tunet.

LES OGSÅ: Satser på Farmen-effekten

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
SLUSKER. Sluskene var viktige brikker i gruvearbeidet. De har derfor fått sin plass i «Gull og gråstein». Foto: Frøydis Baukop
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no