26. apr
 
Bygdekvinnene har jobbet for trivsel og levende bygder i 90 år
ULLENSAKER. Forslaget til å starte laget, som i begynnelsen hadde navnet Ullensaker Bondekvinnelag, kom på en fest i Ullensaker Bondelag i 1926.

Publisert: 07.apr.2017 16:00
Oppdatert: 07.apr.2017 10:47

– Under denne festen foreslo en av talerne at ei bygd som Ullensaker, med en så stor bondebefolkning, også måtte ha mulighet for å danne et bondekvinnelag, forteller Anne-Lise Lund, leder for Ullensaker Bygdekvinnelag.

Samme kveld ble det nedsatt en komité på fem medlemmer som skulle gjøre et forberedende arbeid. Komiteen ble enig om å innkalle til et møte for å se om det virkelig var stemning for å danne et bondekvinnelag i Ullensaker.

– Dette møtet ble holdet den 2. mars i 1927, og det møtte om lag 60 kvinner. Etter dette tegnet det seg 47 medlemmer og Ullensaker Bondekvinnelag var dermed stiftet, sier Lund.

REPRESENTANTER FRA KRETSENE

Det første styret, med representanter fra kretsene, besto av Alette Torvund, Lund, Anna Fladby, Ullinshoff, Anna Asper, Åreppen, Håland Sundby, Gardermoen, Olava Wiig, Algarheim, Mathilde Sundby, Jessheim, Elise Wogstad, Gislevold, Mina Nordby, Nordkisa, og Inga Nygård, Mogreina.

Forutsetningen var at formann, viseformann og kasserer skulle velges innen styret.

Det neste møtet i styret ble holdt 19. mars og da ble valgene foretatt.

KJOS FØRSTE FORMANN

Inga Kjos ble lagets første formann. Hun var vararepresentant for Anna Fladby, som ikke ønsket å bli valgt. Viseformann ble Olava Wiig og kasserer ble Inga Nygård.

Laget åpnet sin første møtesesong friskt. Allerede 27. mars ble det første møte holdt på Jessheim. Der møtte om lag 100 personer og det tegnet seg 30 nye medlemmer.

SKIFTET NAVN

På lagets årsmøte i 2003 ble det vedtatt at navnet skulle endres til Ullensaker Bygdekvinnelag for lettere å kunne favne alle kvinnene i bygda.

– Laget har hele tiden vært opptatt av og klart å tilpasse aktivitetene etter som samfunnet har forandret seg. Kurs, studieringer, foredrag med mer, har hele tiden vært tilpasset dagens behov. Medlemstallet steg jevnt og trutt, og i 1980 hadde laget 263 medlemmer, forteller Lund.

STOR AKTIVITET

I dag er det 76 medlemmer i laget.

– Det må kunne sies at laget også i jubileumsåret kan vise til stor aktivitet, som temakvelder med kjente foredragsholdere, familiedag på Raknehaugen, forfatterkveld i samarbeid med bibliotekene, hyggekveld på et bo- og aktivitetssenter, og Åpen gård, for å nevne noe. Gjennom vårt engasjement bygger vi gode lokale møteplasser, bidrar til trivsel i bygda og er en pådriver for levende bygder. Formidling av kunnskap om mat og mattradisjoner er også en viktig del av arbeidet i laget, sier Lund.

Følg Eidsvoll Ullensaker Blad på Facebook

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no