20. sep
WERGELAND: Grete Øvretveit van Borssum Waalkes har skapt drakter til Henrik og Camilla Wergelands ære.
 
Har skapt ny drakt til ære for Henrik og Camilla
Hva er mer naturlig enn at Camilla og Henrik Wergeland blir hedret med en egen barnedrakt? Det tenkte Grete Øvretveit van Borssum Waalkes – og så satte hun i gang. Nå henger resultatet i hjemmet på Myhrer.

Publisert: 21.jan.2018 06:00
Oppdatert: 19.jan.2018 10:59

Grete har vokst opp på Myhrer i Eidsvoll, og tilfeldighetene ville det slik at hun har felles bursdagsdato med Henrik.

– 17. juni kom søstrene Synnøve og Marit Egger spaserende opp Eggervegen for å feire min og Henriks bursdag. På Ås barneskole husker jeg at vi pugget Wergelands dikt og spilte hans sanger, forteller hun.

Grete har alltid følt en sterk tilknytning til Wergelands-barna. Da hun og mannen Knut giftet seg, var det naturlig at det ble gjort til Wergelands brudemarsj, komponert av Nicolai Wergeland. I år fyller Camilla Collett 205 år 23. januar, og i forbindelse med hennes 200-årsdag var det tips fra Grete som fikk William Kristoffersen til å komponere Ole Ivars-låten «I skyggen av Henrik»

Etter å ha designet Wergelandsnåla ble ideen om å kreere en drakt til deres ære født – en idé hun ikke klarte ikke å gi slipp på. Slik så firmaet «Barnas Wergeland» dagens lys.

MYE ARBEID FRA IDÉ TIL REALITET

Grete skulle få erfare at det er langt fra idé til realitet.

– Selv om jeg hadde ideen, måtte jeg ha hjelp og støtte til å gjennomføre prosjektet. Ulla Bergsten har kommet med gode innspill, Mari Lilleberre har designet smykkene og Fjellrypa systue har sydd prototypene, forteller Grete.

Resultatet er en flott Camilla-drakt til jenter og en grønn vest til gutter, begge utstyrt med nydesignede smykker og mansjettknapper. Dette er en foreløpig prototyp som skal videreutvikles.

NÆR NATUREN

Henrik Wergeland satt naturen høyt, derfor er hovedfargene i Camilla-drakta blå som himmelen og grønn som gresset.

– Forkleet til Camilla-drakta beskriver litt av det ville med Henrik og hans forkjærlighet for naturen. Det har påtrykte sommerfugler, grønne blader og markblomster. Henrik-vesten er grønn. Til Camilla-drakta følger det en liten pompadur, besatt med hvitveis. Den kan også brukes på begge sider, hvor det er annet sesongtilpasset mønster. Jeg har også lagd ei lita veske påtrykt «Smaaguttenes nasjonalsang». Veska har en praktisk flagglomme, forteller draktdesigneren.

Hun og mannen Knut skal ha egen stand under vårmarkedet i Letohallen – han med sine antikviteter og brukte ting – hun med sine drakter.

– Folk kan bestille klærne ferdig sydd, eller som «gjør-det-selv-pakke», forteller Grete.

Planen er å selge produktene via en nettbutikk som er under utvikling.

LES OGSÅ: Vil ikke ha folk i bunad med for mye sminke

 
Fakta

Sommeren 1817, like etter at Henrik Wergeland var fylt ni år, flyttet familien fra Kristiansand til Eidsvoll der faren ble sokneprest.

Her vokste Henrik og hans søster Camilla opp.

Grete Øvretveit Van Borrsum Waalkes har nå kreert Camilla-drakta og Henrik-vesten.

Draktene er for barn og de kan kjøpes ferdig sydd eller som «gjør-det-selv-pakke».

Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no