22. apr
 
Her synges skolesangboka fra perm til perm
Det var mange ivrige sangfugler som møtte opp i Kafé Henrik da det ble arrangert allsangkafé med sanger fra Mads Bergs skolesangbok for niende gang.

Publisert: 25.apr.2018 17:00
Oppdatert: 25.apr.2018 15:00

– Vi har holdt på i noen år nå, og har vel kommet litt over halvveis, sier pianist og fargeklatt Ulf Nilsen.

Allsangkafeen arrangeres et par ganger i løpet av ett semester, og Nilsen som akkompagnerer allsangen har inntrykk av at det er et arrangement som er godt likt.

BÅDE KJENTE OG UKJENTE

Mads Bergs skolesangbok ble utgitt i 1914, og har hatt en sentral rolle i norsk sangundervisning i mange år. Men når planen er å komme seg gjennom boken i sin helhet sier det seg selv at ikke alle sanger og melodier sitter like godt.

– Mye av det er vi godt kjent med fra tidligere, men vi møter også på mye som er litt mer ukjent, forklarer Nilsen, som stortrives med å gjøre litt ekstra ut av musikken til stor begeistring blant de frammøtte.

HYGGELIG GJENSYN

For Kari Opheimshaug og Ingrid Ekli bød allsangen på et hyggelig gjensyn med flere kjente og kjære sanger. De har brukt boken da de selv var elever på skolen, men har også benyttet seg av den da de selv jobbet som lærere.

– Det er viktig å ta vare på de gamle tekstene og melodiene. Dette er på mange måter vår sangskatt, påpeker damene, som syntes det var flott at de også fikk høre litt om bakgrunnen til sangene som ble sunget.

STOR SANGGLEDE

Det var tydelig at sanggleden var stor blant de frammøtte, noe initiativtaker Vegar Sandholt gleder seg over.

- Det er hyggelig at folk setter pris på tilbudet, og det er viktig å jobbe for allsang av mange grunner, forklarer Sandholt.

TA VARE PÅ sangskatt

Initiativtakeren er selv oppvokst med sangboken, og har dermed et ønske om å bidra til å bevare boken og dens innhold.

– Jeg tenker at jeg har fått en arv, og hvis jeg kan gjøre litt for å gi det videre er det flott, sier han.

FORNYER KULTURARVEN

Også Nilsen er godt fornøyd hvis allsangkafeene gir folk sangglede, og samtidig bidrar til bevaring av de tradisjonsrike melodiene og tekstene.

– Dette er en del av kulturarven alle kan delta i, og på den måten bidrar vi kanskje til å fornye den litt, forklarer Nilsen, som påpeker at det er et generasjonsskille.

– Men hvis vi hadde fått til en kanon med to grupper av de under og over 50 år hadde det vært morsomt, sier han spøkefullt.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
HYGGELIG: Vegar Sandholt og Ulf Nilsen synes det er hyggelig at folk setter pris på allsangkafeen.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no