13. nov
 
Historisk vandring under Jernverkshelga
Lydene, lukta, menneskene og husene er kanskje borte, men minnene og historiene lever fortsatt i Feiring jernverk.

Publisert: 06.aug.2017 21:06
Oppdatert: 06.aug.2017 21:24

– Morn godtfolk! Je er a Mathea og detta er a Maren. De lurer kanskje på offor det har blitt et jernverk her oppi skauen i Feiring?

Slik innledet Marit Brodshaug Sveen og Kjersti Røise verksvandringa i Feiring Jernverk denne helga.

Vandring i verket

I løpet av en drøy time kunne de gi publikum både fakta, historier, anekdoter og litt mer innsikt i hvordan det var å leve i det vesle samfunnet for om lag 200 år siden.

– Vi vet ikke eksakt hvor mange som bodde her, men det var i overkant av 150 mennesker om man regner med familiene og arbeiderne, forteller Sveen.

Noen bodde på små plasser rundt om i skauen, gruveplasser, andre hadde husrom i arbeiderboliger. Dagene var lange og situasjonen til tider ganske håpløs. De hadde jern til å lage gryter, men ikke korn til å koke grøt.

Viktig for bygda

– Jernverkstida ble ikke så lang her i Feiring, men det er likevel knyttet mye historie til både stedet og den tida, sier Sveen, som er leder av Feiring Jernverks Venner og kjenner historien godt.

Hun mener både selve jernverket og Jernverkshelga har mye å si for bygdas identitet.

– Jeg tror Jernverkshelga har forandra bygda etter at det kom i sving. Det har blitt noe som bygdefolket kan identifisere seg med og som de ofte referer til når noen spør hvor de er ifra. Jernverkshelga er en fin ting for bygda, sier Sveen.

For 18. året på rad

År etter år har dugnadstimer blitt lagt ned og mange krefter har vært i sving for å få Jernverkshelga i gang, og i år var det 18. året på rad at man kunne ønske velkommen til jernverkshelg i Feiring.

For uten jernverksspillet, var det flere aktiviteter man kunne være med på.

– Det har vært aktiviteter både her, i St. Pauls gruve og ved Lysthuset, forteller Erik Hoel Skjønhaug, leder av Jernverkshelga.

– Helt utrolig

I løpet av helga var det flere som fant turen til Feiring.

– De fleste av oss har verken vært her i jernverket, eller sett spillet – det meste er nytt, forteller May Skjelstad, som sammen med fem andre damer hadde tatt turen fra Toten for å være med på Jernverkshelga.

Damene fikk med seg både konsert ved Lysthuset, omvisning i jernverket og til slutt jernverksspillet.

– Det er vanskelig å begripe at det har vært et helt samfunn her ute, helt utrolig! Man får en litt spesiell følelse av å gå rundt her, sier Skjelstad, som sammen med de andre damene gledet seg til «Menn av malm, jenter av jern».

Fakta Jernverkshelga

  • Det var i år 18. året på rad at Jernverkshelga i Feiring ble arrangert.
  • Det hele startet i 2000, etter et ønske om å få de gamle ruinene etter Feiring jernverk fram i lyset.
  • Helga består i en rekke aktiviteter i jernverket, St. Pauls gruve og ved Carsten Ankers lysthus.
  • Jernverksspillet «Menn av malm, jenter av jern» utgjør en viktig del av helga. Så langt har om lag 11.000 sett stykket. 
 
Vandring i verket: I forkant av jernverksspillet var det vandring i Feiring jernverk, hvor publikum fikk høre mer av historien.
For første gang i jernverket: Syforeningen kom fra Toten for å delta på Jernverkshelga. – Så langt har det vært helt fantastisk flott, sier de. F.v. Anne Myrland, Grethe Imerslund, Karin Evensen, Berit Kjelstad, Bjørg Vasveen og May Skjelstad.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Salberg Rødfoss »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no