20. okt
Bursdagsfeiring: Har man bursdag vanker det ofte gaver og godord. Kaptein Erik Olsen tok imot blomstene som ordfører John Erik Vika hadde med til Skibladner. – Det har vært en grei tur nedover til Eidsvoll, men litt regn og noen vindkast, kunne kapteinen fortelle.
 
Hurra for Skibladner: Den gamle hjuldamperen fyller 161 år
Med blomsteroverrekkelser ble Mjøsas hvite svane gjort stas på da den la til ved Skibladnerbrygga i Eidsvoll onsdag ettermiddag.

Publisert: 02.aug.2017 18:30
Oppdatert: 02.aug.2017 21:19

Mang en tur opp og ned Mjøsa har det blitt for Skibladner etter at den ble sjøsatt i 1856. Onsdag runnet den gamle hjuldamperen 161 år, og dét var det flere som visste å sette pris på.

Mange ville hilse på

– Vi ligger faktisk litt etter skjemaet i dag. Det har vært flere folk med flagg og blomster på bryggene nedover, som har hatt lyst til å hilse på, forteller Eva Stø, markedssjef i Oplandske Dampskibsselskap, og legger til at det alltid er noen som husker på Skibladner når den har bursdag.

For Skibladner var ruta den samme, bursdag eller ei, men litt ekstra tuting og flere salutter enn vanlig ble det.

– Vi pleier å slå til med en dobbel salutt inn til hver havn. Det gjør vi hver gang Skibladner har bursdag, sier Stø.

Tatt vel imot i Eidsvoll

Også i Eidsvoll ble Mjøsas hvite svane tatt vel imot. Ordfører John Erik Vika var på plass med blomster og noen velvalgte ord.

– Skibladner er et flott skip som har betydd veldig mye for Eidsvoll i alle tider. Først som rutebåt til frakting av passasjerer og gods, og nå i senere tid som turistskip. En tur med Skibladner er en flott måte å oppleve Mjøsa på, mener ordfører John Erik Vika, som selv har reist med Skibladner mang en gang.

– Jeg har ikke tall på hvor mange ganger det har blitt, men jeg prøver å få til minst én tur i året, forteller han.

Sang bursdagssangen

Kwame og lillebror Kojo var også på plass for å feire Skibladner, sammen med bonusbestefar Ivar Nakken og mamma Ida Brandt-Asare.

– Jeg skal si gratulerer med dagen til båten! Og kanskje synge bursdagssang, forteller Kwame, som hadde gledet seg i flere dager til å få se Skibladner.

Og bursdagssang ble, med ordfører Vika som forsanger, da det Skibladner la til kai.

Bra sesong for Skibladner

Skibladner, som i fjor var NRKs store sommersatsing da det ble sendt minutt-for-minutt fra skipet, har så langt i år hatt nær 15.000 passasjerer.

– Det har vært en bra sesong så langt! Det kan nok hende vi fortsatt soler oss litt i glansen fra i fjor. Det er veldig mange som forhåndsbestiller billetter, forteller markedssjef Stø, og legger til at de håper å ende på mellom 22 og 23.000 reisende i løpet av sesongen.

Flere bursdager skal det også bli for Mjøsas hvite svane.

– Det blir mange flere bursdager. Skibladner er i god stand, så det er ingen grunn til at det ikke skal bli det, avslutter Stø.

Forslag fra ordføreren: Vil ha Skibladner-anløp på Minnesund

Fakta Skibladner

  • Ble bygget ved Motala Verksted i Sverige i 1854 – 1856, og har siden 2. august 1856 gått i rute mellom Eidsvoll og Lillehammer.
  • I dag er Skibladner først og fremst et turistskip som frakter med seg turister gjennom hele sommeren.
  • Skipet eies og drives av Oplandske Dampskibsselskap, som ble etablert i 1852.

Kilde: Oplandske Dampskibsselskap

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Spent: Kwame og lillebror Kojo var spente før Skibladner la til kai. De to guttene var på plass sammen med bonusbestefar Ivar Nakken og mamma Ida Brandt-Asare, og hadde tatt med seg blomster de skulle gi til kapteinen.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no