18. nov
ENSOM KVINNE: Gro Ann Uthaug spiller rollen som Camilla Collett i forestillingen «Camilla- Ensom kvinne blant menn». Foto: Eva Nordbye
 
I Wergelands fotspor
Helga den 27.–29. juli er det klart for Vegalangs i Vormadalen. På programmet står blant annet flere poster som viser det nære forholdet Wergeland-søsknene hadde til bygda.

Publisert: 21.jul.2018 11:00
Oppdatert: 21.jul.2018 11:14

– Publikum får blant annet muligheten til å bli med inn i de opprørske livene til Henrik Wergeland og Camilla Collett på 1800-tallet, sier Eva Nordbye.

Sammen med ektemannen eier hun Veset gård i Fenstad, som er det stedet der eidsvollingen Albertine Tønsager bosatte seg etter at hun giftet seg. Hun var en god venn av Collett og Wergeland. Derfor var nok dette en av grunnene til at søskenparet beholdt den nære relasjonen til nabobygda.

TETTE BÅND

Ifølge gårdeieren er det ikke så mange som er kjent med at de to historiske eidsvollingene hadde flere kjente i nabobygda, men Albertine er allikevel spesiell på grunn av Wergelands frieri.

– Albertines far, Lars Tønsager var bonde og stortingsmann. Han ble en god venn og støttespiller for Henrik, men da Henrik fridde til Albertine fikk han et kontant nei. Camilla skal ha sagt at Albertine var Henriks store kjærlighet, og det var kanskje henne hun hadde i tankene da hun skrev kvinnesaksromanen Amtmandens døtre, forteller Nordbye.

TEATER OG FOREDRAG

Disse forbindelsene kan ifølge Nordbye være et bakteppe for dem som ønsker å se forestillingen «Camilla- Ensom kvinne blant menn» med Gro Ann Uthaug i rollen som Camilla. I tillegg til teaterforestillingen vil virksomhetsleder for kulturtjenester i Nes, Jan Magne Hanstad, holde et foredrag om Henrik Wergeland som nok dyrket flere vennskap i Nes enn søsteren.

– Jeg føler vi har et program som gjør at vi bør nå flere enn nesbuen, og at denne delen av historien er interessant for folk i Eidsvoll og omegn, sier Nordbye.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no