24. apr
SPENNENDE FOREDRAG. - At det er diskusjon om de forskjellige vinnerne av fredsprisen er bare positivt. Det gjør den aktuell og viktig, sa Geir Helljesen under foredraget om Nobels fredspris i Kafé Henrik lørdag ettermiddag.
 
Imponerte om Nobel uten manus
EIDSVOLL. Geir Helljesen på Kafé Henrik

Publisert: 15.feb.2015 20:53
Oppdatert: 27.jan.2017 12:53

Den tidligere NRK-profilen Geir Helljesen inviterte til foredrag om Nobels fredspris, og imponerte tilhørerne med sin detaljerte og omfattende kunnskap om prisens historie gjennom tidene.

Helljesen er en av norsk fjernsyns kanskje aller mest kjente profiler, og startet i Dagsrevyen i 1968. Han jobbet i politisk avdeling i NRK til han gikk av med pensjon i 2009.

MØTTE SELV MANGE AV VINNERNE

Han er særlig kjent som ekspertkommentator og analytiker, ved kommunevalg og stortingsvalg, og også for sin dekning av fredsprisen gjennom mange år.

- Jeg bruker aldri manuskript, for da kan jeg tilpasse litt etter publikum. Her var alle veldig lydhøre, og det var veldig hyggelig å være her å fortelle i dag. Jeg jobbet med dekningen av fredsprisen fra tidlig på 70-tallet og har jo derfor også møtt mange av vinnerne, men jeg har selvfølgelig også en spesiell interesse for Nobels fredspris, og dens betydning gjennom historien, sier Helljesen.

I løpet av det times lange foredraget tok han publikum med tilbake i historien fra den første prisen som ble utdelt i 1901, historien rundt den første kvinnelige mottaker av prisen, Bertha Von Suttner, som skrev en av det 19. århundrets mest innflytelsesrike bøker, antikrigsromanen Ned med våpnene (1889), og de mange både kjente, og også mindre kjente, utdelinger. Helljesen trakk spesielt fram Ozzietsky (1935), Aung San Suu Kyi (1991) og Mandela (1993) som sine topp tre favorittprisvinnere. OMDISKUTERT OG ELSKET

- Alle har en mening om fredsprisen. De kan juble, eller være kritiske. Det er ingen ting i testamentet som sier at det må bare være nordmenn i komiteen, men det har vært slik, og jeg mener det burde være slik. Det vil være vanskelig å samle medlemmene om de skulle være mer spredt, og man kan se at komitémedlemmer fra ulke land også kunne medføre at det vil bli om å gjøre å kjempe for kandidater fra sitt kontinent - noe som ikke er like heldig. Da er det bedre å ha en komité slik vi har i dag, på godt og vondt, sier Helljesen.

OM NOBELKOMITE-DISKUSJONEN

Han kom dermed også inn på Geir Lundestads kritikk den senere tiden om komiteens sammensetning.

- Nobelkomiteen er en av mange komiteer der Stortinget oppnevner medlemmene, og der sammensetningen skal stå i forhold til partienes oppslutning på Stortinget. Kanskje kunne man se et system der man velger medlemmer også utenfor den politiske arena.

- Her er det flere ting å ta hensyn til, men det kan være noe man kanskje burde utrede mulige løsninger for, sier Helljesen.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no