20. jul
 
Ingen 40-årskrise å snakke om – tvert om
Eidsvoll Amatørteater runder 40 år uten at det er spor til verken slitasje og krise. Det beste av alt er at når «gamle» stjerner trekker på årene, står nye og talentfulle krefter klare til å overta.

Publisert: 11.jan.2018 15:00
Oppdatert: 11.jan.2018 13:16

Det hele startet med noen ungdomsskolejenter som ville ha teater som valgfag. Siden den gang har det gått i et rasende tempo. Ikke et hvileskjær er notert, og Eidsvoll Amatørteater har fått et rykte som går utenpå de fleste. Gjengen er rett og slett proffe og fulle av spilleglede.

PÅ PRESTEGÅRDEN

EAT har levd et omflakkende teaterliv med noen år her og noen år der. Det har aldri hatt eget hus, men funnet ly der det har vært ledig og stort nok. Nå huserer de på Eidsvoll prestegård, men når nye teaterstykker nærmer seg oppsetning, flytter de inn i Panorama.

Når man har levd 40 år i pappesker og bæreposer, er det mye som har spredd for alle vinde. I forbindelse med 40-årsjubileet ble det nedsatt en arkivkomité som skulle prøve å finne igjen noe av historien. Godt hjulpet av Trine Iversen i Akershusmuseet har EAT fått til en fantastisk reise i historien. Den vises i prestegårdens andre etasje. 

Her kan vi blant annet få se scenemodellen til «Huset i skogen» fra 1986. Det gleder Frøydis Baukop stort denne ble funnet igjen. 

– Det var en morsom oppsetning som jeg husker godt. Jeg reiste inn til Anne-Cath. Vestly for å få inspirasjon, og tror du ikke hun dukket opp på premieren! Veldig moro, forteller Frøydis, som i dag er en av tre æresmedlemmer i Eidsvoll Amatørteater. 

Latteren runger

Det er ikke stille der EAT er. Latteren runger, det synges og tales lange monologer og dialoger. Kostymene flagrer, og instruktøren veileder. Nå er det Jens R. Christiansen som har den rollen. Han er ansvarlig for oppsetningen av jubileumskabareten «Gylne øyeblikk», som garantert kommer til å få for fulle prestegårdsstorstuer i nærmeste framtid.

Se noen smakebiter fra kabareten i videoen nederst i artikkelen.

I kabareten boltrer både «gamle» og yngre skuespillere seg i bruddstykker fra et knippe teaterets oppsetninger gjennom 40 år. Enkelte av innslagene er faktisk ikke satt opp – ennå, men skal vi tro instruktør Christiansen er det et stort ønske om å sette opp det som ligger nærmest et norsk nasjonalepos – Ibsens Peer Gynt.

Under generalprøven torsdag ble inviterte gjester tatt med inn i mor Åses dødskamp. Hun ble for øvrig glitrende tolket av Liv Sigrid Solberg, med en viril og sprell levende sønn spilt av Christer Holtet Dahlin.

Her kan du se noen artikler EUB har gjort med amatørteateret:

Stjerner

EAT har sine stjerner som skinner litt mer enn andre. Øyvind Hoel og Berit Lundberg er to av dem. De har vært med i en mannsalder, og er fortsatt glitrende i samspill. I den sammenheng er Lars-Trygve Rømmerud som en novise å regne, men han behøver ikke ta av seg lua av den grunn. Mannen har et glitrende, komisk talent og en god sangstemme.

Og så alle de andre, da! Lisbeth Johansen, Erik Hoel Skjønhaug, Tonje Haukner, Anita Mobekk – for å nevne noen. De er gode som gull alle sammen.

Forestillingen er planlagt kjørt fem ganger, med start 12. januar, men det er allerede åpnet for både en og to ekstraforestillinger. Publikum fikk også en smakebit på årets helt store forestilling «Oklahoma», som settes opp til høsten.

I andre etasje var det rigget til en stor og fyldig utstilling med rekvisitter, kulisser og kostymer hentet fra 40 innholdsrike teaterår.

 
HUSET I SKOGEN: Frøydis Baukop dro i mange røde tråder i «Huset i skogen» fra 1986. I utstillingen er scenemodellen fra den gangen å se.
PEER: Christer Holtet Dahlin og Liv Sigrid Solberg som henholdsvis Peer Gynt og mor Åse i «Peer Gynt».
INSTRUKTØR: Jens R. Christiansen er instruktør for jubileumskabareten «Gylne øyeblikk».
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no