18. okt
AKSJON: Oktober er rosa sløyfe-aksjonens måned. Over hele landet, også her på Øvre Romerike, vil det være stands hvor fokus settes på brystkreft og forskning. arkivfoto: Thomas Hansen
 
Inn i Rosa Sløyfe-måneden
Oktober er Rosa Sløyfe-aksjonens måned. Over hele landet står kvinner på stand for å opplyse om brystkreft og for å samle inn penger til forskning.

Publisert: 04.okt.2018 17:00
Oppdatert: 03.okt.2018 15:22

Over hele landet, også her på Øvre Romerike, markeres Rosa Sløyfe-aksjonen. Den er et samarbeid mellom Kreftforeningen og Brystkreftforeningen. Den første aksjonen var i 1999, og i fjor ble det samlet inn, bare på Øvre Romerike, 90.000 kroner til forskning.

SENSKADER

Leder for Brystkreftforeningen på Øvre Romerike, Anne Marie Ramstad, forteller at aksjonsstartsskuddet allerede har gått her i distriktet.

– Søndag 30. september arrangerte vi vandring til Dragsjøhytta i Nes. Da fikk vi inn godt over 5000 kroner – mesteparten av dem var i kontanter, forteller hun.

Målet er å samle inn mest mulig penger til forskning på brystkreft og senskader etter sykdommen.

– Rundt 60 prosent sliter med seneffekter etter brystkreftbehandling. De vanligste plagene er tørrhet i alle slimhinner, utmattelse og hovne lymfekjertler. Mange blir uføretrygdet etter å ha hatt brystkreft, men heldigvis blir det færre og færre. Selve behandlingen er blitt bedre, og helsevesenet har blitt flinkere til å behandle senskader.

– Hva er det viktigste man kan gjøre for å oppdage brystkreft i et tidlig stadium?

– Møt opp til mammografiinnkalling og undersøk brystene selv. Holde seg i form er også et godt råd. Blir man rammet, står man bedre rustet til å takle det med en god fysisk og mentalt form, svarer Ramstad.

STANDS

Det skal godt gjøre å ikke treffe på en Rosa Sløyfe-stand de neste ukene. De 260 medlemmene av Brystkreftforeningen på Øvre Romerike vil være nær sagt over alt, selge effekter og samle inn penger.

Fredag den 5. oktober er det stand på Spar i Hurdal, 12. oktober skal de til Amfi Eidsvoll på Råholt, samme dag er de på Romerikssenteret på Kløfta, mens de dagen etter, 13. oktober, rigger seg til ved Rema 1000 i Eidsvoll.

Aksjonen avsluttes på Øvre Romerike tirsdag 16. oktober med at Rosa sløyfe-bussen kommer til Jessheim storsenter samtidig som det er stand ved Boots-apoteket inne i senteret.

LES OGSÅ: – Gå til mammografi og undersøk brystene dine!

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no