19. nov
 
Inviterer til urban vandring i historiske Jessheim
I forbindelse med Jessheimdagene samarbeider Ullensaker Turlag og Ullensaker Historielag om gjennomføring av byvandring søndag 12. august.

Publisert: 11.aug.2018 09:00
Oppdatert: 10.aug.2018 11:38

– Det kommer mange nyinnflyttere til Ullensaker. Vi ønsker å spre turglede, arrangere turer og jobber med å etablere merkede turstier. Vi forsøker også å dra inn litt kultur og historie, forklarer Ann- Mari Grøndalen Lund fra turlaget.

De arrangerer imidlertid ikke bare turer i skog og mark, og på søndag står urbane Jessheim sentrum for tur.

SAMARBEIDER

– Vi er veldig glade for å få turlaget som en samarbeidspartner, sier Sverre Støverud i Ullensaker Historielag.

Han er en av dem som skal guide byvandringen, og planen er at folk skal få litt mer kunnskap om historien til noen av de eldste bygningene i sentrums området.

JESSHEIM STASJON

At byvandringen begynner ved Jessheim stasjon er ikke tilfeldig.

– Det at jernbanen kom sørget for at Jessheim ble et tettsted som etter hvert fikk bystatus, forklarer Støverud.

I tillegg til at det ligger en spennende historie bak stasjonsbygningen er den også spesiell fordi dette er en av få bygninger i Ullensaker som er fredet.

MYE VERNEVERDIG

Dagens stasjon ble oppført i 1908, men den opprinnelige stasjonen er fra 1854. Det finnes også bevarte bygninger som antas å være bygd rundt 1800. Selv om det kun finnes noen få bygninger som er fredet, er det en rekke verneverdige bygninger i kommunen. Mange av disse finnes i Jessheim sentrum.

– Veldig mye av det vi mener er verneverdig i dag har blitt sett på som gammelt ræl store deler av min levetid. Men nå ser det ut til at folk har blitt mer oppmerksomme på historien som ligger bak bygningene, sier Støverud.

VIKTIG Å VIDEREFORMIDLE

I anledning Jessheims bystatus samarbeidet historielaget med kulturkontoret om å sette opp plater med informasjon ved flere historiske bygninger. Selv om mye er gjort, jobbes det fortsatt med å ferdigstille arbeidet.

– Jeg har alltid vært interessert i historie, og det var naturlig å få med deler av det inn i turene. Ullensaker har en spennende historie som det er viktig å videreformidle, forklarer Lund.

Hun er imidlertid veldig glad for hjelpen historielaget gir i forbindelse med byvandringen.

PASSER FOR ALLE

Store deler av byvandringen vil finne sted i Storgata. Den vil ta cirka to timer og alt vil være i gangavstand fra stasjonen.

– Denne turen passer for alle, slår Lund fast.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
GODT SAMARBEID: Ann-Mari Grøndalen Lund og Sverre Støverud håper at det gode samarbeidet mellom turlaget og historielaget fortsetter.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no