25. sep
LAKRISIS. Dett er en slik is som følger meg i drømmene mine, og da snakker jeg ikke om mareritt.
 
Jeg beklager på forhånd: Denne lakrisisen er totalt vanedannende
IS. Jeg drømmer gode matdrømmer om denne, skriver EUBs Oda Christensen.

Publisert: 09.okt.2016 22:26
Oppdatert: 27.jan.2017 14:38

Oppskrift, nå!

Det var en av meldingene jeg fikk på Instagram-bildet jeg la ut av denne lakrisisen. De andre meldingene inneholder kjærlighetserklæringer - ikke til meg, men til lakris og iskrem.

For noen uker siden var jeg på en ganske ny restaurant i Oslo, og fikk servert en lakrisis til dessert. Laget etter alle kunstens regler med dyr rålakris og lakrissirup.

- Dette må da kunne lages enklere, var min tanke, mens jeg nærmest sleiket tallerkenen.

Lakris er fantastisk allsidig. Det kan tilsettes i alt fra saus, på biff, i desserter og kaker. Jeg husker at pappa hadde kjøpt med seg en lakrisrot på en av reisene sine. Eksotisk for oss ungene at en trepinne smakte søt lakris når vi tygget på den. Det er fra roten at lakris lages ved å koke lakrisroten og ved deretter å fordampe bort det meste av vannet. Visstnok kommer navnet lakris fra det greske (glukurrhiza), som betyr «søt rot».

Lakrisis

Du trenger:

1 stk vaniljestang

6 stk eggeplommer

100 gram sukker

4 dl kremfløte

20 stk tyrkisk pepper

1 pakke frisk bjørnebær

Slik gjør du:

1. Splitt vaniljestang i to på langs og skrap ut frøene.

2. Visp eggeplommer og sukker til eggedosis og tilsett vaniljefrøene.

3. Visp kremfløten stiv og bland i eggedosisen.

4. Knus tyrkisk pepper, og hell 2/3 av bitene og pulveret i isblandingen. Ta vare på resten til servering.

5. Hell isen i en passende form og sett formen i fryseren.

6. Rør i isen av og til under innfrysingen slik at det ikke danner seg iskrystaller.

Tips. Ikke kast eggehvitene, de kan eksempelvis brukes til marengs eller en hvit omelett.

PRØV OGSÅ:

Fårikål med sting

Eplegelé med ikkereiste epler

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no