27. jun
 
Nå får den tidligere sorenskrivergården helt nytt liv
Snart er det duket for en ny og annerledes utstilling i Wergelandshaugen. 18 kunstnere vil spille på lokalhistorien i området der den ærverdige bygningen ligger.

Publisert: 03.mai.2018 21:00
Oppdatert: 03.mai.2018 21:10

– Utstillingen tar utgangspunkt i ulike kunstarter som kommer sammen gjennom en prosess. Fellesnevneren er historien i området rundt Eidsvollbakken eller Oldtidsvegen, også kalt Badebakken, med sine historiske skikkelser. Kunstnerne vi har fått med oss er opptatt av historiene og menneskene som har befunnet seg der, og kommer til å gjøre utstillingen helt unik, sier Annicken Thrane-Steen til EUB.

Det var hun som kjøpte den tidligere sorenskrivergården i Badebakken – like nedenfor Eidsvoll kirke. Hun bestemte seg umiddelbart for å legge sjelen i oppussingen og få den gamle diamanten til å skinne igjen. Det ble også tidlig klart at hun ønsker å skape kunstnernes hus i den historiske bygningen. Som sagt så gjort.

Utstilling i juni

15. til 17. juni er det duket for en annerledes utstilling med ateliegalleri.

– 18 kunstnere vil arbeide med stedspesifikke kunstprosesser under utstillingen, og publikum vil få anledning til å se hvordan kunsten skapes og utvikles. Vi har fått med oss godt etablerte kunstnere deriblant Stina Gellein, Hild Borchgrevink, Sofie Nørsteng, Eunju Kang og Lars Cuzner, sier Thrane-Steen.

I tillegg er Kristin Laberg og elevene fra visuell kunst på kulturskolen invitert til kunstnerisk utfoldelse og deltakelse.

Under utstillingen vil Kai Hansen jobbe med plantefotografering.

– I dette prosjektet vil jeg knytte fotograferingen opp mot hvordan Henrik Wergeland så på Eidsvolls natur i sin tid, sier Hansen.

Hild Borchgrevink planlegger å lage et arbeid basert på hvordan forfatteren Camilla Collett beskriver geografiske steder i sine dagbøker og erindringstekster. Collett vokste som kjent opp i Eidsvoll.

Utforsker mennesket

– «Mapping out the future» handler om tid, sted og identitet Prosessen tar utgangspunkt i historisk materiale som overmales og dekkes til, sier Cathrine Gehrken, én av de andre som vil delta på utstillingen.

Stina Gellein utforsker ulike sider av det menneskelige, blant annet grenser for åpenhet og beskyttelse, ensomhet og fellesskap. Hun er interessert i menneskets forhold til seg selv, sine indre krefter og til sine omgivelser. Alltid med et blikk til vår samtid og vårt samfunn.

Det er ingen overdrivelse å si at ærverdige Wergelandshaugen allerede har fått nytt liv. Planen er at oppussingen og renoveringen av stedet skal starte for alvor til høsten. Men før det blir det altså en historisk utstilling.

Wergelandshaugen

Det var enorm interesse da den tidligere sorenskrivergården like nedenfor Eidsvoll kirke ble lagt ut for salg i 2017.

Over 100 møtte på visning. Til slutt var det Annicken Thrane-Steen som sikret seg eiendommen. Hun betalte 9,5 millioner kroner.

Planen er å få diamanten til å skinne igjen. Renoveringen starter for fullt til høsten.

15. til 17. juni er det duket for første utstilling på stedet.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no