19. nov
 
Kommunen selger eiendommer. Pengene skal brukes til nytt kulturbygg ved sentrum
Det tidligere bygdesenteret i Nannestad får nytt liv. Nå skal Nannestad kommune bygge nytt kulturbygg ved det gamle kommunehuset.

Publisert: 15.mai.2018 17:00
Oppdatert: 15.mai.2018 15:41

Det nye kulturtunet, med kirkens kontorer i det gamle kommunehuset, Gamle banken og det nye bygget danner et torg. Det gamle lagerbygget på tomta skal rives og lage plass til nytt bygg.

– Dette blir et fint og tilgjengelig kulturtorg like ved sentrum, med gang- og sykkelveg, og med mye ressurser samlet på ett sted. Det ligger fint til for aktiviteter både ute og inne. Og så løfter vi opp igjen et gammelt kultursted i kommunen. Vi har utelukkende fått positive tilbakemeldinger til forslaget, sier Hans Thue, ordfører i Nannestad.

Han opplyser at det nå skal lages en sak til politisk behandling.

SEKS EIENDOMMER

I alt seks eiendommer, tidligere Løken skole, Nannestad alderspensjonat, det gamle kommunehuset, gamle Kringler skole, Haugastøl og Stensgård skole, ble i årets kommunebudsjett foreslått solgt. Da budsjettet ble behandlet ble dette imidlertid satt på vent.

Nå legges tre av eiendommene, tidligere Nannestad alderspensjonat, gamle Kringler skole, hvor Nannestad husflidslag holder til, og Haugastøl, hvor Nannestad 1 speidergruppe holder til, ut for salg. Kringler skole er taksert til 800.000 kroner og Haugastøl til 3,5 millioner kroner. Haugastøl er ei attraktiv tomt for boligbygging.

– Potensielt vil vi kvitte oss med et antatt samlet etterslep på 23–24 millioner kroner i vedlikeholdsutgifter ved å gjennomføre salgene. Da kan vi heller rette dette mer mot kulturarbeidet, sier Thue.

MÅ AVKLARE TOMTEFORHOLD

For tidligere Løken skole, hvor Holter kulturhus holder til, ønsker man å få en avklaring i forhold til grunneier, som er Opplysningsvesenets fond.

– Vi er usikre på hva festeavgiften kan bli, så vi synes ikke det er forsvarlig at de overtar før dette er avklart. På sikt håper vi at Holter kulturhus kan kjøpe stedet og drive videre, og driften har potensial til å klare det. De betaler 300.000 kroner i årlig leie nå, sier Thue.

Gamlehjemmet selges

Nannestad alderspensjonat skal nå legges ut for salg. Taksten er fem millioner kroner.

– Der er det ingen som holder til. Vi har allerede flere interessenter, så vi regner med å få omsetning på det. Dette skal fortsatt være et næringsbygg, slik det er regulert til. Vi ønsker ikke boligetablering der, sier Thue.

Han opplyser at de for Stensgård skole vil gå noen flere runder med Steinsgårdskroken- spell og danselag og grendelaget, som drifter det i dag, for om mulig finne en løsning.

– De ønsker i utgangspunktet ikke å overta bygget, så det er litt tidlig å si hvordan vi kan lande noe der. Det tror jeg vi skal få til. Med dette har vi ingen hast. Bygget blir godt vedlikeholdt av dem. Det sier også taksten, sier Thue.

GRENDEHUS

Karl Henrik Laache, varaordfører i Nannestad, sier at de håper at Stensgård skole kan fortsette som et grendehus.

– Det er viktig for kretsen å ha et forsamlingslokale. Det er også to leiligheter i bygget, som grendelaget leier ut i dag. Inntektene går jo da med til å dekke vedlikeholdskostnadene, sier Laache.

I det gamle kommunehuset holder kirkens kontorer til.

– Det er deres ønske å bli der, så det blir ingen endringer for kirkekontoret, sier Thue.

Han forteller at dersom alt går som planlagt vil det nye kulturbygget i beste fall stå ferdig før jul 2019.

POSITIVE I KULTURRÅDET

Stein-Gunnar Sanne, leder for Nannestad kulturråd, er tilfreds med løsningen som ble presentert av ordfører Hans Thue og varaordfører Karl Henrik Laache på et åpent informasjonsmøte mandag, hvor lag og foreninger var invitert.

– Vi er svært positive til forslaget fra ordfører og varaordfører. Dette er helt i tråd med våre ønsker, og vi er positivt overrasket over framdriften i saken. De har svingt seg og vært løsningsorienterte. Vi takker for deres innsats. Nå skal jo dette gjennom en politisk behandling, men signalene er jo veldig positive. Det skal lages en sak som skal opp i kommunestyret, så det forutsettes jo et vedtak der, sier Sanne.

LES OGSÅ: Alderspensjonatet kan bli kulturhus for «den lydløse kulturen»

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
SELGES: Tidligere Nannestad alderspensjonat legges ut for salg. Taksten er 5 millioner kroner.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no