16. jul
KAN VINNE: Ungdomsbokforfatter Hans Petter Laberg er én av to norske forfattere som er nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris.
 
Laberg er nominert til nordisk litteraturpris
Bibliotekar Hans Petter Labergs ungdomsroman kan bli årets vinner av Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris.

Publisert: 10.apr.2018 12:00
Oppdatert: 09.apr.2018 15:02

Under den internasjonale bokmessen i Bologna offentliggjorde bedømmingskomiteen de tolv nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2018. Fra Norge var det kun to nominerte. Én av dem er Hans Petter Laberg fra Eidsvoll med boka «Ingenting blir som før».

– Jeg ble helt satt ut og veldig overrasket da jeg fikk vite at jeg var nominert. Det er en stor seier i seg selv, men jeg håper selvfølgelig på å vinne også, sier Laberg.

Sammen med nominerte fra både Danmark, Finland, Færøyene, Island, Sveige, Åland og det samiske språkområdet kjemper han om den gjeve prisen på 350.000 danske kroner.

Viktig å ikke leke kul

Etter å ha skrevet bokmanuser til voksenbøker i ti år, som alle ble refusert, bestemte Laberg seg for å satse på ungdomsromaner. I 1996 vant han Cappelens konkurranse om beste kjærlighetsroman for ungdom. Det ble starten på en forfatterkarriere som ungdomsbokforfatter, som til nå har resultert i ti ungdomsromaner.

– Det viktigste er å skrive gjenkjennelig, og ta leserne på alvor. Det fortjener de. Også er det aller viktigste å ikke forsøke å være ung, hip og kul. Det vil aldri fungere, sier 52-åringen.

I sin siste bok dristet han seg til å bruke ordet sinnsykt.

– Det er første gang, og etter flere diskusjoner med min redaktør.

LES OGSÅ: Nå skal han bli mer forfatter

Ikke heltidsforfatter

Laberg har tidligere jobbet som barne- og ungdomsbibliotekar ved Eidsvoll bibliotek, og er nå bibibliotekar i Gjerdrum. Forfatterskapet er kun på fritiden.

– Det har jeg alltid gjort, og trives med det. Jeg har ikke mål om å bli forfatter på heltid. Ved å gjøre det på fritida får jeg et tidspress og fremdrift, sier Laberg.

– Blir det flere bøker?

– Det vet jeg ikke. Kanskje. Kanskje ikke. Sånn har det vært etter alle utgivelsene mine.

Må vente i spenning

I den prisnominerte boka møter vi brødrene Markus (16) og storebroren hans, Victor, som er langer og småskurk. Markus savner broren og vil gjerne ha kontakt. Men Victor er ikke til å stole på. En lørdagskveld tar han Markus med for å levere en bag. Da går det veldig galt.

Om dette plottet når opp i konkurranse med de elleve andre nominerte må imidlertid den lokale forfatteren smøre seg med tålmodighet for å få svaret på. Vinneren offentliggjøres ikke før 30. oktober i Den Norske Opera og Ballett i Oslo.

– Jeg er selvfølgelig veldig spent, sier Laberg.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no