27. jun
 
Lærer bort teknikkene til barn og barnebarn
Hos Astrid Opsahl på Jessheim samles tre generasjoner på kjøkkenet for å lage hjemmelagde julepølser og sylte. En viktig førjulstradisjon hvor den hemmelige familieoppskrifta går i arv.

Publisert: 08.des.2017 21:00
Oppdatert: 08.des.2017 13:54

– Vi vil gjerne lære det bort til ungene, og det skikkelig artig at de er interessert, sier søstrene Astrid Opsahl og Ingrid Aaserud.

– Jeg har gjort dette de siste 50 årene, og jeg kan ikke huske at det har gått en jul uten at jeg har lagd pølser og sylte, forklarer Aaserud.

LES OGSÅ: Når Karin Michalsen dekker bordet sitt i Eidsvollsbygningen til juleåpent hus, hører det med en historie til hver kuvert

VELSMURT MASKINERI

Da EUB entrer døra til kjøkkenet var de allerede godt i gang. Det å lage julepølsene er ingen enmannsjobb. Medisterfarsen må stappes ned i kverna, tarmene må klargjøres, tres og holdes stødig så alt går riktig for seg. I tillegg må det være noen som sveiver kverna så medisterfarsen kommer ut riktig tempo. Her gjøres det nemlig på gamlemåten. For en uten erfaring innen pølseproduksjon ser det ut som en temmelig komplisert operasjon. Men sammen er gjengen, som tross alt har noen års trening, et velsmurt maskineri.

BLITT EN TRADISJON

Det at familien møtes for å lage julematen har blitt en viktig tradisjon som både store og små setter stor pris på.

– Dette er det første året jeg har prøvd det ordentlig, sier Sindre Opsahl Svendsen (11)

I år fikk han prøve seg på flere viktige arbeidsoppgaver, og 11-åringen kan fortelle at det er veldig gøy og lærerikt å være med på julematverkstedet.

TRE GENERASJONER

Det var i alt tre generasjoner i sving på kjøkkenet. Døtrene til Opsahl hadde med seg både barn og ektemenn.

– Vi er jo inngifte så vi har egentlig ikke noe valg, men biter det i oss, sier Karl-Inge Svendsen og Hallgrim Bekkestuen spøkefullt, men utdyper raskt.

– Det er vel nesten jeg og Hallgrim som er de ivrigste, forklarer Svendsen.

FAMILIEOPPSKRIFT

De har flere ganger snakka om muligheten for å teste ut nye smakstilsetninger, men det har alltid blitt med praten og det er den hemmelige familieoppskrifta som følges. Ifølge familien finnes det mange gode julepølser fra fabrikkene, men det er allikevel de hjemmelagde pølsene som smaker best.

Føre det videre

– Det er kjempemorsomt å være med på dette, og virkelig lære hvordan det gjøres. Dette er en tradisjon det er viktig å ivareta, forklarer Heidi Opsahl.

Akkurat det er noe søsteren Mari Bekkestuen er helt enig i.

– Dette er kjempeinteressant, og det er veldig stas å lage julepølsene, sier Bekkestuen, som håper at dette er en tradisjon de også fører videre til sine egne barn.

KOMMENTAR: Begynner jula 1. desember – eller begynner den julaften? 

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
MYE PØLSER: Det må lages mye pølser for at det skal bli nok til alle.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no