18. aug
 
Lunt, luksuriøst og familievennlig
Velur gir en aura av luksus og glamour. Samtidig er materialet så slitesterkt at du trygt kan trekke families sofa i det.

Publisert: 16.feb.2018 10:00
Oppdatert: 13.feb.2018 14:52

Etter en lang periode der røffe, rustikke materialer – som lin og keramikk – har preget interiørene, har pendelen svingt mot en lunere, mykere stil. Velur er dronningen blant de nygamle tekstilene.

En som alltid har satt pris på velurens mange gode egenskaper, er stylist Christine Hærra.

– Jeg vokste opp med finsalongen til mormoren min. Vi fikk ikke lov til å sitte i den, så den ser like fin ut i dag, forteller Hærra.

Tåler aktivt familieliv

Hjemme hos Hærra er det andre regler som gjelder. Nesten alle hennes polstrede møbler er trukket i velur. Den ene lenestolen i stuen er et arvestykke etter mannens farmor, mens den store røde velursofaen ble kjøpt inn for 18 år siden. Etter det har det vært en lang småbarnsperiode med tre barn i ulike aldre, men velurmøblene har bestått! Velur er nemlig et materiale som ikke bare innbyr til kos og familiehygge, men som dessuten tåler det, år etter år.

– Det jeg liker aller best med velur, og da mener jeg velur laget av natur- eller regenererte fibre og ikke syntetisk velur, er at det slites så pent. Materialet får en flott patina etter hvert som det brukes og eldes, spesielt linvelur. Overflaten blir slitt, men stoffet blir ikke ødelagt for det, sier Hærra.

Med naturfibre mener Hærra silke-, mohair-, bomulls- og linvelur. Når det brukes regenererte fiber, er viskoselin et alternativ. Polyesterlin er den syntetiske varianten, som ikke har de samme egenskapene som naturlig velur. En fordel ved naturfibre er måten veluren slites på, en annen hvordan materialet endrer seg i ulikt lys.

– Velur skaper mye liv i et interiør, fordi materialet endrer farge og tekstur etter hvordan lyset treffer, sier Hærra. Hun mener denne egenskapen er spesielt god å ha i en periode der veldig mange maler veggene sine med matte malinger.

Myke verdier

Velur blir laget i en gammel vevteknikk, og har stått i finstuer i flere århundrer. Forrige gang vi hadde en sterk oppblussing av velurinteressen var på 1970-tallet, da særlig en stripete variant av veluren – kordfløyel – sto sterkt.

2010-tallets voldsomme oppbud av velur tolkes gjerne som ett et av mange symptomer på at vi søker mot mykere verdier, trygghet, lunhet og fellesskap. Nå har omtrent alle produsenter i interiørbransjen, enten det dreier seg om møbler eller stoffer til puter og gardiner, velur i kolleksjonen sin. Stoffet har ikke alltid vært like «stuerent», forteller Bjørg Owren, kreativ leder i Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI).

– Det har i noen perioder blitt oppfattet som litt halvvulgært, men nå er det satt i en kontekst som alle kan like, mener Owren.

Edgy puter

Moderne møbler kles nå også i stoffet, for eksempel verdens mest solgte spisestuestol, Syveren designet av Arne Jacobsen. De allestedsnærværende pynteputene i velur er tre ganger så store som 1970-tallets puter, i tillegg er de fri for volanger og blomsterbroderier, så de er helt klart mer edgy enn tantete.

– Velur har evnen til å skape både dramatikk, lunhet og varme, derfor er materialet godt egnet i innredning, ifølge Owren.

Hun påpeker at velur finnes i mange ulike kvaliteter.

– Du kan få blanke eller matte overflater, ensfargede og jevne i luven eller med luv skåret i ulike mønster, sier Owren.

Slitestyrker

De mest slitesterke velurene har opp mot 50-60.000 martindale. Den ISO-sertifiserte martindale-slitasjetesten brukes på alle tekstiler i møbelbransjen.

Ifølge møbelfakta.no, en forening for møbelprodusenter, bør tekstiler til bruk i privat miljø ha en slitestyrke på minst 20.000 martindale, mens tekstiler i offentlig miljø bør ha over 50.000. Ved ekstra hard bruk, som på kinoseter eller i institusjoner, kan det være krav om en slitestyrke på 80.000 martindale.

Trendinspirasjon

Dagens velurtrend henter referanser fra både 1970-tallet og art deco. Christine Hærra mener likevel at veluren har fått et nytt og tidstypisk uttrykk, som er en velkommen kontrast til den rustikke linen.

– I dag har man helt andre produksjonsmetoder enn før. Nå drives det mye med laserkutting av mønstre, og fargeutvalget er nærmest uendelig, sier Hærra.

Hennes heteste tips til fargevalg er smaragdgrønn, mørkeblå, sennepsgul, blek rosa og burgunder.

– Se dessuten etter stoffer som det er litt liv i. Ikke bare vil det naturlige lyset gjøre veluren enda vakrere, i tillegg er det praktisk. Flekker synes ikke så lett på stoffer med livlig tekstur, avslutter Hærra.

Slik innrede med velur

  • Bruk velur som en kontrast til matte vegger.
  • Ikke trekk flere møbler i samme stoff – det blir fort til en gammeldags salong
  • Styr unna syntetiske stoffer, se heller etter bomulls-, lin-, ull- eller silkevelur.
  • Velg gjerne tekstiler med litt tekstur i, da blir ikke flekker så lett synlige.
  • Velg gjerne gardiner i velur. De er tykke og demper romklang veldig godt, noe mange sliter med.
  • La gjerne gardinene være så lange som mulig. Da henger de tungt med fint fall.
  • Kle gjerne gamle lampeskjermer med velur
  • Har du ikke planer om å bytte ut møbler, kan du få til et lite stilskifte ved hjelp nye puter, sengeteppe og andre små detaljer i velur.
  • Kilde: Christine Hærra, stylist
 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
SMÅ DETALJER: Har du lyst på litt forandring uten blakke deg helt, gå for de mindre detaljene, som pynteputer i velur. Foto: Lise Åserud/NTB
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no