16. jun
KOLDTBORD. Mat til mange trenger ikke å være vanskelig. Med koldtbord finner alle noe de liker.
 
Mat til mange
FEST. Med mai i anmarsj kommer også den ene festdagen etter den andre. Konfirmasjoner, avslutninger, bryllup, nasjonaldag eller bare det å kunne samles.

Publisert: 01.mai.2017 06:00
Oppdatert: 28.apr.2017 17:26

Bare tanken på å lage mat til mange kan virke litt skremmende, men det kan gjøres veldig enkelt. Koldtbord er fristende og flott, og ukomplisert kan det også være. Det meste får man kjøpt ferdig i butikken. Ikke gjør det for komplisert. Kjøp inn forskjellige salater, frukter, bær og friske urter til å pynte med.

Mengdeberegning avhenger av hvor stort koldtbord du har, og mengde kjøtt og fisk avhenger av tilbehøret. Beregn ca 500-600 g mat per person inkludert tilbehør, rundt halvparten bør være fisk/kjøtt. Det enkleste er å sette opp en liste og fordele hver enkel rett. Husk på at noen ting er mer populært enn andre ting. I vår familie kan vi aldri få for mye eggerøre, andre har røkelaks eller karbonader som favoritter. Her er noen av mine triks til et enkelt koldtbord:

Karbonader med stekt løk er gjenganger på alle koldtbord. Har du oppvarmingsmuligheter anbefaler jeg å varme karbonadene og løken rett før servering. Slik varmer du karbonadene: Legg karbonadene på en stekeplate eller i en ildfast form med løken over. Sett dem i ovn på ca. 175 °C i ca. 10 minutter til de er gjennomvarme. Beregn en og en halv karbonade per person.

Salat er alltid godt, men ofte noe som det feilberegnes med mengde. Grønn salat, 40 g per porsjon, potetsalat, 40 g per porsjon, waldorfsalat, 40 g per porsjon

Eggerøre lager jeg av ett og et halv egg per person. To om eggene er små. Som oftest lager jeg to forskjellige. Både med og uten gressløk. De yngste gjestene er ikke alltid like glad i gressløk, og du kan alltid klippe opp litt gressløk over eggerøren om du ser at det går mest av den med gressløk.

Noen ganger er det lov å jukse litt, det gjør koldtbordet enklere og raskere. Roastbiff, skinkestek, røkelaks, røkt skinke og spekemat får du kjøpt i hele produkter eller ferdig oppskåret. Roastbiff, 60 g per porsjon, røkelaks 60 g per porsjon, røkt skinke, 60 g per porsjon, spekemat, 60 g per porsjon.

Helstekt ørret eller laks er både flott og godt, men du kan fint gjøre det litt enklere. Renskåret laksefilet kan fint brukes. Pynt med skiver av sitron og kruspersille. 60 g per porsjon.

Ost er alltid en suksess på et koldtbord. Folk spiser det gjerne som en forrett, hvilerett og dessert. Du trenger ikke mer enn 3-4 forskjellige oster og 2-3 typer kjeks. Legg dem på et fat og pynt med bær og frisk mynte. Server med honning og godt syltetøy. Beregn ca. 50 g ost per porsjon.

Sauser og dressinger hører til. 10 g per porsjon.

God fest!

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no