21. apr
PROSJEKT: Overskuddet fra minnemynten som ble solgt til grunnlovsjubileet gir Eidsvoll 1814 og direktør Bård Frydenlund mulighet til å sette i gang nye prosjekter. Foto: Vegard Storbråten Øye
 
Milliongave til Eidsvoll 1814
Minnemynt-overskuddet fra 2014 på 2,4 millioner går til Eidsvoll 1814. Det gir mulighet til et heltnytt og internasjonalt grunnlovsprosjekt.

Publisert: 16.des.2017 18:00
Oppdatert: 15.des.2017 10:00

I jubileumsåret 2014 ble en mynt solgt til minne om at det var 200 år siden Norge fikk egen grunnlov. Overskuddet, 2,4 millioner kroner, har Norges Bank og Stortinget bestemt skal gå til Eidsvoll 1814.

PÅVIRKET SAMFUNNET

– Pengene gir oss mulighet til å sette i gang et prosjekt hvor vi ser på hvordan den amerikanske og den norske grunnloven har påvirket samfunnet fram til i dag. Vi starter med å ansette en prosjektkoordinator og så går vi ut for å finne andre samarbeidspartnere, sier museumsdirektør Bård Frydenlund til EUB.

Var det så noen likheter mellom Amerikas «Founding Fathers» og Eidsvollsmennene utenom det felles målet om å skape uavhengighet for sitt land – Amerika fra Storbritannia og Norge fra Danmark.

– Dette er et tema som vi også skal se nøyere på. Hvordan forankret for eksempel grunnlovsprosessene seg i kunsten? Det finnes malerier både i det norske storting og på den amerikanske, politiske arena som er blitt historiske og viktige, sier direktøren.

UTVIKLET SEG FORSKJELLIG

Amerika og Norge har utviklet seg i nokså forskjellig retning, og hvordan brukes så de to grunnlovene i politikken i dag? Hvilke treffpunkter har de felles? Dette er også noe skal under lupen i sammenligningsprosjektet hvor den norske og amerikanske grunnloven og de to samfunnenes utvikling fra 1787 og fram til i dag skal sees nøyere på.

– Hvordan skal så dette prosjektet komme publikum til gode, Frydenlund?

– Vi har planer om å lage egne utstillinger på flere forskjellige felt og plattformer. De skal presenteres i museet. Vi er i dialog med Mathiesen Eidsvoll Verk om langsiktig bruk av traktorstallen. Foreløpig er dette prosjektet bare i startfasen, sier Bård Frydenlund.

LES OGSÅ: Elevene kuppet museet

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no