20. jun
FORFATTER: Nyinnflyttede Jostein H. Sandsmark har skrevet spenningsroman for ungdom.
 
Mistet datteren midt i arbeidet med boka
Boka «Deadline» ble satt på vent da forfatter Jostein H. Sandsmark mistet datteren sin i en tragisk ulykke. Nå er spenningsromanen omsider lansert.

Publisert: 02.des.2017 21:00
Oppdatert: 01.des.2017 14:13

Journalisten, forfatteren og miljøterapeuten Jostein H. Sandsmark (57) flyttet til Gruemyra i Eidsvoll første mai i år. Torsdag kom hans 19. bok, «Deadline».

Det er en spenningsroman for ungdom og unge voksne, med en hovedperson på 19 år. Journalistlærlingen Beate må redde sin dødssyke niese på ett år, som har blitt syk via en vaksine for vannkopper.

DEN 12. MANN: Boka om verdensberømt flukt blir endelig film

Ikke vaksinemotstander

Sandsmark syns det er viktig å påpeke at han ikke er vaksinemotstander.

– Det er en oppdiktet kobling mellom vaksine og sykdom, sier forfatteren. Han har for sikkerhets skyld lagt til et etterord for å forklare dette til unge lesere.

Han sier at historien er ment å være realistisk, men at det som skjer ikke er sant. Sandsmark har diktet opp sykehus som ikke finnes, legemiddelselskap som ikke finnes og så videre. Han har ingen å kritisere.

Kanskje noen synes det er negativt at alt er oppdiktet, men han syns selv det er fint. Det har blitt en bok som han ville lese selv.

Tragisk ulykke

Forfatteren er mest kjent for boken «Pass på liten og stor», som handler om da han mistet datteren sin i en tragisk ulykke, og tiden etterpå. Datteren var 13 år, da hun og ei venninne ble påkjørt bakfra da de var ute og kjørte med ponni og vogn ved Bjørkelangen. Ulykken skjedde midt under skrivingen av «Deadline», og er en av grunnene til at det har tatt så lang tid å fullføre boken.

– Jeg kunne se på dato og tidsstemplingen i manus da ulykken inntraff. Det tok lang tid før jeg begynte igjen, men da ble det veldig godt å leve seg inn i en oppdiktet historie, sier Sandsmark.

Spennende å skrive

Da ble det et godt driv i skrivingen til Sandsmark, men han visste ikke hvordan alt skulle bli. Han hadde gitt seg selv noen utfordringer som måtte løses underveis, og det ble veldig spennende på slutten.

– Det tror jeg kommer fram i boken også, mener han.

Blant annet peker han på at hovedpersonen har en tidsfrist hun må overholde – saken må løses på 40 dager, ellers dør niesen.

FAKTA OM JOSTEIN H. SANDSMARK

  • Født i 1960, fra Flekkefjord.
  • Nå bosatt i Eidsvoll. Tre barn – to gjenlevende.
  • Utdannet sosionom og journalist. Mangeårig journalist, bl.a. fire år i Sør-Amerika og tre år i Øst-Afrika.
  • Forfatter, og har gitt ut til sammen 19 bøker – både romaner, barnebøker, ungdomsbøker, biografier og dokumentarer.
  • Nå aktuell med boka «Deadline».

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no