20. jul
BJØRNS BABY: Raknehaugen fanget Bjørn Erik Nybergs interesse i 2013. Han har sørget for å få den ryddet, han har samlet inn materiale og vært redaktør for en bok om det storslagne kulturminnet. Han har guidet mange besøkende grupper, og han hadde ideen til modellen og sørget for at den ble produsert. Venneforeningen ga den i gave til Ullensaker kommune som har stilt den ut i biblioteket på Jessheim. Blant annet.
 
Mr. Raknehaugen har gått av som leder
Bjørn Erik Nyberg ga seg onsdag som leder av Raknehaugens Venner. Den berømte haugen har nå mistet sin største beskytter.

Publisert: 25.mar.2018 11:00
Oppdatert: 23.mar.2018 11:19

Raknehaugen på Hovin er fra folkevandringstiden, bygd oppå et 3000 år gammelt offer- eller gravsted. Ullensakers viktigste kulturminne er kjent langt utenfor Norges grenser, men var i ferd å gå i glemmeboken, gro igjen og bli komplett utilgjengelig.

Inntil Bjørn Erik Nygård blandet seg inn. Siden 2013 har han vært selve Mr Raknehaugen, men nå er det slutt.

FRA SPEL TIL HAUG

Det var Nyberg som revitaliserte Raknehaugens Venner for fem år siden.

– Foreningen springer ut fra Raknehaugspillet som grunnet dårlig økonomi og Riksantikvarens forbud mot å gå på haugen, ble lagt ned i 1999. Jeg hadde en rolle i den siste oppsettingen, og 14 år senere så jeg et avisoppslag om at haugen grodde igjen. Da kontaktet jeg spillets styre for å spørre om å få bruke navnet Raknehaugens Venner på en ny forening, sier han.

Tanken hans var å jobbe videre med selve haugen, interessert i historie som han er.

– Jeg hadde mange spørsmål, og haugen hadde mange spennende temaer å ta tak i. Styret tillot meg heldigvis å bruke navnet, og dermed var det i gang, forteller Nyberg.

– Hva var målet ditt?

– Å fremme Raknehaugen som et unikt kulturminne i Ullensaker, noe både kommunen og fylkeskommunen var interessert i.

MYE ARBEID

Resten er historie. Takket være Nybergs utrettelige innsats som svært ofte har vært en fulltidsjobb, er Raknehaugen nå et storslagent kulturminne med mange besøkende. Venneforeningen, med Nyberg som engasjert leder, har fått hogd over 50 store trær på og rundt haugen, og ryddet masse villnis. Haugen ble forvandlet fra et gjengrodd, glemt og mørkt sted, til en innbydende perle.

Nyberg sier det ikke selv, men uten hans innsats hadde Raknehaugen trolig blitt glemt. Han fikk Ullensakers kulturminnevernpris i 2017 for engasjementet sitt for Raknehaugen. Nå slutter han av helsemessige årsaker.

– Jeg går ut av ledelsen og administreringen, men forblir medlem. Men det er fortsatt er kjerne med frivillige som har lagt ned mange hundre dugnadstimer i skjøtsel, arrangementer og ikke minst bygging av gapahuken.

– Er du litt vemodig?

– Egentlig ikke. Jeg etterlater meg en byrde som det er hyggelig å bære videre. Det er en tid for alt, og nå er det på tide at andre tar over. Jeg vil ikke ha forpliktelser eller hjemmelekser, smiler han.

– Hva nå?

– Jeg mangler ikke oppgaver. Blant annet skal jeg fortsette med lysbildekåserier som jeg startet med i fjor. Da snakket jeg om blomster i grøftelangs, de neste teamene er vanndråpens ferd, om trær og om skyene. Jeg har nok å ta tak i, slutter Bjørn Erik Nyberg.

Fakta Raknehaugen

  • En gravhaug på Hovin i Ullensaker, Akershus. 
  • Haugen er Norges største, og en av Nord-Europas største.
  • Den tilhører en unik gruppe av store gravmonumenter fra folkevandringstiden, og har en dominerende plass i norsk arkeologisk historie.
  • Raknehaugens venner har i årevis jobbet for å fremme haugen.
  • Foreningens leder og motor har vært Bjørn Erik Nyberg. 

LES OGSÅ: Gravhaugen på Hovin bærer på svar om forhistorisk klima

 
RYDDE: Bjørn Erik Nyberg sto på for å rydde Raknehaugen. Her er Ullensakers kulturminnevernkonsulent Kristian Reinfjord og forstmann Jan Aurstad i gang. Foto: Privat
BARN: – Også barn liker historie, har Bjørn Erik Nyberg sagt. Han har formidlet mye, ofte iført kostyme. Arkivfoto
PRIS: I 2012 fikk Bjørn Erik Nyberg Ullensaker kommunes kulturpris or sitt brede engasjement i lokalt kulturliv. Arkivfoto
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no