18. jul
SENTRALE: Vidar Laache t.v. og Rolf Thon, leder av Eidsvoll Musikkråd, skal ha mye av æren for at Eidsvoll nå har fått sin offisielle marsj, Eidsvoldmarsjen. Foto: Per Erik Paulsen
 
– Jeg synes det er litt stas at bestefars marsj nå blir løftet fram 
For om lag hundre år siden skrev Thorvald Johnsbråten en marsj. Nå er det vedtatt at den skal være Eidsvolls offisielle marsj.

Publisert: 01.apr.2018 18:00
Oppdatert: 27.mar.2018 10:51

Det er barnebarnet til Thorvald Johnsbråten, Vidar Laache, som startet prosessen med å få denne marsjen mer kjent.

Da han kom i kontakt med lederen av Eidsvoll Musikkråd ble det fart i sakene og nylig vedtok hovedutvalget for kultur i Eidsvoll at denne marsjen nå skal være den offisielle marsjen for Eidsvoll kommune.

STAS

– Jeg synes det er litt stas at bestefars marsj nå blir løftet fram og blir tilgjengelig, sier Vidar Laache.

Laache var først i kontakt med kulturleder i kommunen Siv Krogh Østerholm, som var positiv til å blåse liv i musikkstykket.

Det var Eidsvoll Janitsjar som spilte marsjen for første gang, i moderne tid, i 1986. Etter den tid har marsjen stått på spillelista til janitsjaren.

Gullverket musikklag var nok de aller første som spilte marsjen offentlig. De framførte marsjen på Tingvoll. Et morsomt lite poeng er at marsjen faktisk er blitt framført i Kina. Under en tur til Kina spilte Eidsvoll Janitsjarkorps marsjen oppe på Den kinesiske mur.

KJAPT HÅNDTERT

– Jeg spiller i Eidsvoll Janitsjar og kjente jo marsjen fra før. Da Vidar Laache tok kontakt, følte jeg det helt naturlig å ta saken opp i Eidsvoll Musikkråd, sier Rolf Thon som er leder av musikkrådet.

En søknad ble sendt, og i løpet av kort tid ble søknaden enstemmig vedtatt. Det ble også satt av en del midler slik at notene blir digitalisert.

Opprinnelig fantes det kun et sett med håndskrevne noter. Ole Gudmund Finnbråten tok tak i saken. Han har både tonesatt og arrangert marsjen som ble skrevet av Johnsbråten. Det er for øvrig firmaet Noteservice som håndterer den kommersielle biten av marsjen.

FALLER LETT I ØRET

– Hvordan vil du karakterisere denne marsjen, Rolf Thon?

– Det er en tradisjonell marsj. Det er fin og hørbar. Den startet for øvrig i moll, men går over i dur litt ut i stykket, sier Thon.

– Det er en marsj som «faller lett i øret». Det er en gjennomført godt komponert marsj, som jeg liker godt, sier Rolf Thon, som ikke bare spiler i Eidsvoll Janitsjar, men han er også dirigent for Eidsvoll Blåseensemble.

MUSIKALSK familie

Thorvald Johnsbråten (1890–1974) var en av femten musikalske barn av Karoline Andrine Svendsdatter og Ole Olsen Johnsbråten.

Han var den av barna som trakterte flest instrumenter, og hadde i sitt eie et tyvetalls ulike musikkinstrumenter. Allerede som 15-åring begynte han å spille offentlig. Han bodde i sine yngre år en del i Lillestrøm hos sin bror Carl og spilte da mye til underholdning, dans og bryllup sammen med andre musikalske slektninger.

Tilbake i Gullverket ble han leder i flere musikklag, og tidlig i 1920-åra startet han Gullverket musikklag. Og nå er marsjen hans blitt Eidsvolls offisielle marsj.

LES OGSÅ: Organist Robert Robertsen har skrevet en hyllest til Eidsvoll - Sang til Eidsvoll

 
Fakta

Thorvald Johnsbråten

Ble født i Gullverket i 1890 og levde til 1974. Karoline Andrine Svendsdatter og Ole Olsen Johnsbråten var Thorvalds foreldre. Thorvald var en av femten barn.

Han skrev Eidsvoldmarsjen i tidsrommet 1915-1920.

Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no