19. nov
 
Når gråstein blir til gull
Gullverkshistorien er for tredje gang gjenskapt på Lønntjernbråten i Gullverket. Med nye elementer som at gruvedirektøren ankommer i en staselig bil, er gråstein igjen blitt til gull i regi av Eidsvoll Amatørteater.

Publisert: 21.jun.2018 14:00
Oppdatert: 21.jun.2018 14:57

Årets forestilling er enda et hakk bedre enn de tidligere års forestillinger. Amatørskuespillerne framstår som trygge og proffe og de få nye som har fått til dels store roller, glir inn som om de ikke har gjort annet enn å spille teater.

Handlingen

Historien er til dels kjent. Den er bygd rundt det unge paret Tosten, spilt av Andreas Gravdal, og Anne, spilt av Tonje Haukner, og deres tre barn, glimrende spilt av Simen Fagerli Pedersen, Maja Johanne Krogvold og Mari Mørk. Historien om deres fattigdom med mangel på mat som den store utfordringen fylles ut av skrømtet i loftsetasjen, Olava på Loftet, spilt av Anita Nyhagen. Hun binder forestillingen sammen med optimisme, humor og sladder og replikker som sitter. Ingen slipper unna den kjeften.

Sluskene er verdt et kapittel for seg sjøl. Tom Olsen, Arne Sundli, Kjell Brendløkken og den yngre Fredrik Klaseie er bare fornøyelige. De krydrer spillet med alvor, humor, litt rus og ikke minst gode replikker.

Gruvedirektøren og hans kone, spilt av Christer Holtet Dahlin og Maren Ylva Nysæther Sørensen ankommer Løntjernbråten i en staselig bil, ført av Anders Kristiansen. De ledsages av tolken Valda, spilt av Tonje Trandum, som oversetter til dels relativt fritt, men utrolig morsomt. Bannordene hun har lært gruvedirektøren kommer ikke alltid på rett plass.

OVERRASKENDE SLUTT

Denne historien og dette spillet er bare fornøyelig og får en lykkelig, om enn noe kaotisk og overraskende slutt. Beileren Lyngsvarten, eller Rik Lyng i Finn Grønlands skikkelse, ble tilbudt bryllup, og bryllup ble det. Den tilkalte presten i ordfører John Erik Vikas ærbødige skikkelse, fikk seg opptil flere overraskelser og syntes ikke helt å ha kontroll på vielsesseremonien. Godt for alle at han har bedre kontakt og kontroll på kommunens politikere.

MAGISK

Kulissene på Løntjernbråten er til dels magiske. Tunets beliggenhet med utsikt mot Øvre Holsjø og publikums nære kontakt med selve spillet, gjør at man lett lever seg inn i livet i 1905.

Forestillingen spilles fredag kveld, to ganger på St. Hansaften og søndag. Denne skribent anbefaler forestillingen på det varmeste. Det er en super markering av Eidsvoll Aamatørteaters 40-årsjubileum. Sammen med Lions Club Eidsvoll, som sørger det praktiske arrangementet, blant annet servering av mat og drikke i sitt nye telt, vil publikum få en totalopplevelse de neppe vil glemme.

Om Gull & Gråstein

  • Utendørsteater i regi av Eidsvoll Amatørteater spilles på Løntjernbråten i Gullverket. Spilles fredag, lørdag og søndag.
  • Manus til historien fra 1905 er skrevet av Arne Sundli og Hanne Iren Østby som også er regissør av spillet.
  • Spillet føres opp for tredje gang, man har flere nye elementer også i år. Det er stor forskjell fra første gangs oppføring.
  • Arrangementet er et samspill mellom Eidsvoll Amatørteater og Lions Club Eidsvoll.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no