21. apr
SLIK SÅ DET UT. Slik så branntårnet på Marifjell ut i gamle dager. Snart blir det gjenreist med webkamera og værstasjon. Foto: Privat
 
Nytt tårn på Marifjell flys inn med helikopter
MAURA. I gamle dager var tårnet på Marifjell viktig for å varsle branner i distriktet.

Publisert: 28.jan.2015 21:44
Oppdatert: 27.jan.2017 12:50

Nå tas et helikopter i bruk for å gjenreise det ærverdige branntårnet - med webkamera og værstasjon.

- Vi gleder oss enormt. Dette blir en happening i området, uten tvil, sier Rune Granås i Nannestad og Bjerke Løypekjørerlag.

Planene har vært der en stund allerede, og nå nærmer det seg realisering. Marifjell ligger i et naturreservat, og løypekjørerlaget har derfor måttet søke både Nannestad kommune og Fylkesmannen i Oslo og Akershus om godkjenning. Dette er nå på plass, og dermed kan branntårnet snart flyttes.

- Tårnet veier cirka 1.200 kilo i dag. Vi må få det ned i overkant av ett tonn for å få fraktet det med helikopter, sier Granås.

Seks meter høyt

Plasseringen av det seks meter høye utsiktstårnet blir rett ved brannvakthytta.

«Fylkesmannen gir dispensasjon til oppsetting av utsiktstårn like ved brannvakthytta på Marifjell i henhold til søknad. Dispensasjonen er fattet med hjemmel i natumangfoldlovens §48. Fylkesmannen gir med samme hjemmel dispensasjon til frakt av utsiktstårnet med helikopter og/eller ved bruk av beltekjøretøy vinterstid på oppkjørt løype», skriver Fylkesmannen i sitt vedtak.

- Planen er å frakte branntårnet med helikopter fra grustaket i Nordåsen, og opp til Marifjell, sier Granås.

Viktig turistattraksjon

Hytta på toppen av Marifjell er et populært og mye brukt turmål, både sommer- og vinterstid, for lokalbefolkningen. Grunneier og hytteeier er Mathiesen Eidsvold Værk ANS, men hytta forvaltes av Nannestad kommune. Løypekjørerlaget har påtatt seg det praktiske arbeidet med å holde hytta i orden.

- Hytta var opprinnelig en brannvakthytte med et utsiktstårn på taket. Hytta er senere bygd noe om og tårnet er fjernet, sier Sveinar Hoff i løypekjørerlaget.

- Det ble brukt som branntårn til et stykke ut på 1950-tallet, sier Granås.

Tårnet er bygd opp nede i bygda, blir fraktet til Marifjell og plasseres rett ved hytta med feste på ett av bergene. Det vil også bli satt opp en værstasjon med kamera på tårnet.

- Systemet skal drives av et lite solcellepanel montert i utsiktstårnet, hvor også kamera og antenne for trådløs overføring plasseres. Kontrollpanel, spenningsregulator og batteri, og sender skal plasseres innendørs i hytta, sier Granås.

Marifjell

Marifjell Naturreservat ble vernet gjennom frivillig vern 19. desember i 2008.

Formålet med naturreservatet er å bevare et stort område med gjenværende gammelskog med dets biologiske mangfold i form av naturtyper, økosystemer og arter. Fjellet er 717 moh.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no