19. jul
 
Owe vil gi Ekeland et fast galleri
Det er gjort flere forsøkt på å få etablert et museum for Arne Ekelands kunst i hjembygda Eidsvoll. Hver gang har det rent ut i sanden. Nå har Torstein Owe grepet fatt i saken på nytt.

Publisert: 05.mar.2018 06:00
Oppdatert: 05.mar.2018 06:32

Mange framtredende politikere, både sentralt og lokalt, har stått på barrikadene for å få et Ekeland-galleri i kunstnerens hjembygd – og da lagt til fabrikkbygningen Mago B rett overfor Eidsvoll 1814. Men hver gang, av ulike årsaker, har ideer og planer blitt lagt i skuffen.

SKUFFET

Owe er lokalpolitiker og nestleder av Eidsvoll kommunens hovedutvalg for oppvekst og kultur. Han setter Ekelands kunst høyt og mener kunstneren fortjener et sted hvor hans verker kan vises.

– Saken var meget aktuell i 2007, og jeg ble skuffet da alle planer falt i fisk – enda en gang. Nylig brakte jeg saken på banen i hovedutvalget og fikk gehør. Onsdag hadde vi vårt første arbeidsmøte, forteller Owe.

EGEN KUNST

– Eidsvoll kommune og Akershus fylkeskommune sitter med mange kunstverk av Ekland i eget eie. Jeg ser ingen problemer med å opprette et slikt museum i egen regi uten å blande andre, private kunsteiere inn. De kan, hvis det er ønskelig, inviteres inn til tema- og gjesteutstillinger.

I et lite hus i Bønsdalen hadde Ekeland sitt atelier. Dette mener Owe er både for trangt og for vanskelig tilgjengelig til å kunne passe som et kunstmuseum.

– Det rette, og mest naturlige stedet, er Mago B. Det er også denne gamle fabrikkbygningen som har blitt framhevet som et passelig sted. Det er jeg helt enig i. Eidsvoll 1814, som ligger rett over vegen, representerer det demokratiske og politiske Norge. Mye av kunsten hans er knyttet til fabrikkmiljøet langs Andelva, og det passer opp mot Eidsvoll 1814. Der går det en klar linje til den politiske personen som Ekeland var, mener Owe.

KONTAKTE RETTE INSTANSER

– Nå må vi kontakte de rette instanser og få dem på banen. Jeg mener at det er fylket, kommune og staten, og jeg er heller ikke fremmed for at private interesser kan involvere seg. Et Ekeland-museum vil skape økt turisme og dermed arbeidsplasser. Vi må se på hvordan andre land har tatt vare på sine kunstnere.Zorn og Carl Larsson, for eksempel, har begge sine museer i sin hjemplass, Mora i Sverige. Her i Eidsvoll er Tormod Knutsens premiesamling er et eksempel på å skape et lite museum i et lokalt bibliotek. Vi må nå arbeide for å skape et ordentlig galleri som kan vise hvor stor Arne Ekeland var, sier Torstein Owe.

LES OGSÅ: Skriver bok om Ekeland

Fakta

  • Arne Ekeland ble født på Bøn i Eidsvoll i 1908 og døde 28. februar 1994. 
  • Hans kunst var sterkt preget av at han var oppvokst i et arbeidermiljø. Han var medlem av Norges Kommunistiske Parti. 
  • Nå blir han regnet som en av Norges fremste malere. 
  • Det har i mange år vært arbeidet for å skape et museum og galleri i Eidsvoll hvor hans kunst kan vises for allmennheten. 


 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no