23. jul
I NATTEMØRKET. Det var virkelig mange forskjellige skapninger å ta bilder av for Øistein Rune Hansen. - For meg ble dette et unikt minne for livet. Jeg kommer aldri til å glemme det, sier Øistein Rune Hansen.
 
På hvaleventyr i den arktiske naturen
TROMSØ/EIDSVOLL. På fotosafari i Tromsø fikk Øistein Rune Hansen oppleve sitt eget hvaleventyr. Det ga sterke inntrykk.

Publisert: 06.feb.2017 11:23
Oppdatert: 01.mar.2017 11:07

- Det er en god kombinasjon å være glad i natur og dyreliv. Spesielt når man får muligheten til å være med Audun Rikardsen fra Skulsfjord i Tromsø på fotosafari på søken etter spekkhoggere og knølhval, sier Øistein Rune Hansen fra Eidsvoll.

I løpet av de fire dagene i Tromsø rakk han å ta mer enn 2.000 bilder. I dag deler han lite knippe med EUBs lesere. Kompanjongen Rikardsen skulle være kjent for de fleste, både fra TV og andre medier. Han har flere ganger vunnet Nordic Nature Photo Contes, Global Arctic Award, er kåret til European Wildlife Photographer of the year og har vunnet mange andre priser. For Øistein Rune startet fotointeressen på 1980-tallet. Han har i mange år kombinert turer og opplevelser i naturen med minneverdige fotoøyeblikk. Det er likevel lite som kan måle seg med det han var med på i Tromsø.

Se flere bilder av Øistein Rune Hansens hvalbilder i bildegalleriet

Glemmer det aldri

- Hvalene var bokstavelig talt på «hogget». Det ble en utrolig flott opplevelse av hvaleventyret, sier Hansen.

- Den arktiske naturen der oppe er storslagen alene. Det var en svært intens opplevelse. Den ene sildesnurperen som jeg tok bilder av må ha hatt hull i nota. Det kom umåtelig mye sild og torsk på ett kast. Det var voldsomt liv og røre, og måkene sørget for å lage infernalsk hylekor. Det tok ikke lang tid før spekkhoggerne begynte å tomle på. Det var fort vekk 30 stykker bare rundt båten, som intensivt begynte å jage sild. Torsken bryr den seg ikke noe om. Den er ikke næringsrik nok, sier Hansen.

På fotosafarien på Skulsfjorden, én fjordarm på østsiden av Kaldfjorden på Kvaløya i Tromsø kommune i Troms, fikk han nærkontakt med knølhvaler og spekkhoggere. Førstnevnte kan bli opp mot 20 meter lang og veie over 50 tonn. Pustehullet er cirka seks tommer, og de kan blåse ut over to kubikk med luft. Fra september til januar lever de hovedsakelig av lodde og sild.

- Føler deg svært liten

Én voksen hann-spekkhogger kan bli opptil 9,5-10 meter lang og veie opptil åtte tonn. Hunn-spekkhoggeren er noe mindre, og blir opptil 8,5 meter lang og veier gjerne fem tonn. Hunnene kan faktisk bli opp mot 80-90 år gamle, hannene 50-60. Spekkhoggerne spiser organismer som fisk, sel, skater, delfiner og hai.

- Du føler deg svært liten i nærheten av disse skapningene. De er jo på størrelse med vår egen ubåtklasse i Norge.

52-åringen er bosatt med familien i Eidsvoll. Fotointeressen hans startet på 1980-tallet. Med kamera og filmruller. Det var naturligvis en helt annen tid. Med digitalkameraenes oppblomstring på 2000-tallet fikk Øystein Rune for alvor igjen øynene opp for fotograferingen.

- Det gir meg en unik mulighet til å ta med de gode øyeblikkene ute i naturen hjem. En naturopplevelse kan være en god tur i fjellet, og poenget er at du kan hente det fram igjen når du kommer hjem og dele det med andre gjennom bilder. Jeg føler også at jeg er blitt mer kritisk til mine egne bilder etter hvert som tiden har gått. Et bilde er ikke nødvendigvis bare et bilde. Jeg føler jeg har hatt en viss progresjon gjennom alle disse årene, sier Hansen.

LES OGSÅ: - Like før jeg skulle pakke sammen skjedde det

Kan raskt dele med andre

Han er ikke i tvil om alt det fine digitalfotograferingen og de nye mulighetene sosiale medier har skapt for dem som er glad i å ta bilder.

- Selv har jeg møtt mange som har den samme fotointeressen gjennom ­sosiale medier. Der kan du dele bilder du selv tar, få tilbakemeldinger med råd og innspill og på den måten utvikle deg videre.

- Også handler det ofte om å skille seg litt ut fra resten?

- Ja, ingen tvil. Du må tenke litt nytt, som Audun Rikardsen, sier.

Rikardsen er viden kjent for sin splitteknikk, det vil si at han ofte fester to verdener til minnebrikken på samme bilde. For eksempel livet både under og over vann.

- Det var mye av den samme motivasjonen jeg hadde da jeg reiste på fototuren til Tromsø. Målet er hele tiden å tenke nye vinkler, se nye muligheter og se ting fra et helt annet perspektiv. Fotointeressen har vært med meg på godt og vondt hele livet, og gjennom ulike læringsprosesser, sier Hansen.

Turkompisen Audun Rikardsen er biologiprofessor på Universitetet i Tromsø. Han har gjennom mange år, sammen med andre forskere, arbeidet med merking av knølhval for å følge deres vandring i havet. Det er endringene på vandringsmønsteret til silda de siste årene som har gjort at disse store pattedyrene har funnet veien etter silda inn i fjordene.

Naboen er felles bekjent

- Jeg kjenner naboen til Audun, og det var slik jeg kom i kontakt med ham og fikk muligheten til å være med på denne opplevelsen. For meg ble dette et unikt minne for livet. Jeg kommer aldri til å glemme det, sier Øistein Rune Hansen.

Det er ikke vanskelig å skjønne det.

LES OGSÅ: 69 grader nord

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no