19. jul
Rallarvise på Dalbekkvegen: Fra Feiring ungdomslags håndskrevne avis Feringen. Melodi: Barndomsminner.
 
Rallarvise - fra Feiringen 1951
I år er det 70 år siden skogsbilvegen, Dalbekkvegen i Feiring, ble påbegynt.

Publisert: 12.feb.2018 19:00
Oppdatert: 12.feb.2018 14:55

Den første delen av vegen fra Bamrud til nordenden av Fløyta ble utført nesten bare av menn med hakke og spett. Kolbjørn Bamrud forteller at han i begynnelsen av sine tenår var med å kjørte grus med hest og kjerre. Videre husker han at mannskapet hadde en «Washup» bormaskin som var svært tung å dra med seg. Fra Fløyta og videre innover skogen ble det mer maskinell drift med bulldoser og lastebiler.

Jeg husker at Axel Bjørnstad og Ole Bamrud, antagelig i 1955, hadde «kranselag» for arbeiderne. Dette kranselaget ble avholdt ved Sandviksetera. Hornmusikken spilte til underholdning, og ølet som ble servert, var lagret i en gruvegang nærmere Langtjernet. Det var selvbetjening, og dette smakte sikkert godt i sommervarmen.

Feiring ungdomslag hadde en håndskreven avis som het Feringen oppstartet i 1911. Den er nå arkivert i Eidsvoll kommune i 8 protokoller av stort format. I denne avis skrev Gunnvor Bjørndal, gift Ramstad, i 1951 et dikt til ære for arbeiderne på Dalbekkvegen. Jeg synes diktet har sin verdi som ett 70 års minne, og gjengir det i den språkform det står nedtegnet i Feringen. For ukjente kan det opplyses at Skurven er en fjellformasjon som ligger vest for Dalbekkvegen.

Innsendt av:
Kjell Arne Melby

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no