19. aug
 
Ravinestien er et sant eventyr i naturen
Et steinkast fra hovedflyplassen finner du noe av det mest magiske landet vårt har å by på.

Publisert: 26.jun.2017 11:30
Oppdatert: 27.jun.2017 08:10

Fuglene synger. Akkurat som at de varsler at vi har noe stort i vente. Bilen er satt igjen på parkeringsplassen like ved Scandic Oslo Airport-hotell (avsatt kun for turister til stien), og vi er på vei inn i Romerike Landskapsvernområde like sør for Oslo Lufthavn – i kanten av den store grusavsetningen Gardermoen ligger på. Bekker og elver har skåret seg dypt ned i løsmassene og dannet et spektakulært ravinelandskap. Det er gråorheggeskog som dekker mesteparten av ravinene, men innen området er det også arealer med granskog, dyrka mark, beiteraviner som delvis er gjengrodde og rike og fuktige engområder som har vært slått- eller beitemark.

Vi oppdager tidlig at dette er et forseggjort område. En rekke infotavler er passende satt opp for å gi nødvendige opplysninger om hva som finnes i området. Beskrivelsene er tydelige og innholdsrike. Du får raske svar på det du måtte lure på. Ravinestien går tydelig gjennom landskapet. Trærne er farget i grønn sommerdrakt. Innimellom kan vi høre et fly i det fjerne, men det er egentlig den eneste påminnelsen om at vi befinner oss like ved landets hovedflyplass. Turen går først et godt stykke nedover. I bunnen – nede ved elven Sogna – passer det perfekt med en matpause. Flere benker er satt ut i dette området. Det blir tidlig klart at dette er en tur som egner seg svært godt for hele familien. Turdeltakerne kan velge mellom kort og lang løype, og det er mulig å ta seg en pust i bakken flere steder i den magiske naturen. Via en kort avstikker der nede i bunnen kommer vi til minnelunden for flyulykken i 1945. Der ligger det også rester etter det forulykkede flyet.

Tur å anbefale

På vei opp igjen må naturlig nok en del høydemeter forseres, men de slukes relativt enkelt også for de små beinene. Nøkkelen er bare å ha med seg en liten matbit og noen flasker vann i sekken. Vel oppe ved bilen igjen – et par timer etter at de første skrittene ble tatt – er gjennomgangsmelodien at dette var minnerikt, hyggelig og annerledes. Det frister til gjentakelse, og er absolutt å anbefale for både lokalbefolkningen og turister som måtte ønske hverdagsmagi.

Visste du at...

– Ravinelandskap er en egen naturtype, og på Øvre Romerike finnes Norges mest karakteristiske utforminger av denne naturtypen.

– Den korte løypa i ravineområdet er cirka 5,3 kilometer, mens den lengste er 6 kilometer.

– Landskapsvernområdet ligger i kommunene Ullensaker og Nannestad.

– Du forserer 174 høydemeter når du gjennomfører den lengste løypa.

– At hele området tidligere var aktivt i bruk som beite og dyrka mark.

– Om vinteren trekker elgen ned til vinterbeiter og områder med mindre snø. Verneområdet er et viktig tilholdssted og gjennomgangsområde.

– I bunnen av ravinene vokser fuktig gråorheggeskog.

– Fuglelivet er rikt og yngling av blant annet dvergspett, kjernebiter, rosenfink, bøksanger og løvmeis er registrert.

– Hovedstien gjennom området er merket blått.

– På Gardemosletta ligger mektige sandlag over silt og leire, og der kontaktflaten mellom de to lagene kommer fram i dagen kommer sterke grunnvannsutslag. Dette skjer i ravinene nordøst for Vikka og Sogna.

LES OGSÅ: 120 personer på vandring i kulturlandskapet i Nannestad. Fikk se bygdas indrefilet

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
INFORMASJON. Informasjonstavlene gir svar p det meste.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no