16. jul
 
Rekordbesøk på hagefest
EIDSVOLL VERK. Hagefesten i Stallgården trakk besøkende fra hele Østlandet.

Publisert: 22.mai.2017 09:00
Oppdatert: 22.mai.2017 09:14

Over ett tusen besøkende er ny rekord, og noen hageklubber hadde til og med leid inn egne busser som fraktet dem til det som har blitt et stadig mer populært treffsted for alle hageinteresserte.

– Det har vært en fantastisk helg med mange spennende utstillere og foredrag. Vi har selvfølgelig vært veldig heldige med nydelig vær. At det også har vært liv og røre på alle deler av Verket denne helga, har nok også vært med på å dra opp antall besøkende, sier leder for arrangementet, Lissen Lundberg.

SPIRENDE INTERESSE

Ifølge arrangør og utstillere har interessen for å dyrke noe selv, være seg planter og vekster i hagen, i kjøkkenhage eller på verandaen, fått en økende interesse de siste årene. Noe Tommy Tønsberg fra Holter har merket godt. Han driver hagebutikken Garden Living og også planteskole, og holdt foredrag om stauder for publikum søndag. Stauder er flerårige urteaktig planter med skudd som visner ned om høsten, men med røtter som overvintrer, og de passer dermed godt for det nordiske klimaet.

– Det har blitt en veldig populær plantetype, som kommer i mange forskjellige varianter og med ulike farger. Jeg får mye spørsmål rundt hva som er den beste plasseringen for de ulike staudene i hagen. Det kan være skyggefullt, eller for eksempel et vått eller tørt område, og da gjelder det å finne den planten som kan trives med de ulike forholdene, forklarer Tønsberg.

LES OGSÅ: Deler av sitt overskudd

40-ÅRS JUBILEUM

På Eidsvoll Hagelag sin stand var det også mange med spirende hageinteresse som tittet innom. Hagelaget arrangerer i år en konkurranse i å dyrke fram det største gresskaret denne sommeren.

– I USA kan gresskarene bli opp til 800 kilo, men det er jo med et litt annet klima. Men et gresskar som blir opp imot halvparten så stort kan man klare å få til, forklarer leder for hagelaget, Kjell Jostein Andersson.

Laget feirer 40 år i år. Også de har jevn økning i henvendelser, og teller rundt 180 medlemmer.

– Vi treffes på Kafé Henrik der vi har ulike foredrag, og utveksler tips og råd. Mange flytter jo ut av byen og til vårt distrikt, og dermed så merker vi pågangen fra dem som ønsker å få litt veiledning og tips til hvordan de kan få til en liten kjøkkenhage, men også planlegging av hagen sin, forklarer han.

Og har man ikke egen hageflekk så kan man også ha glede av å dyrke sine egne vekster, for eksempel i en verandakasse.

– Her er det bare kreativiteten som setter grenser for hva som er mulig, konstaterer Andersson.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
PLANTESKOLE. Tommy Tønsberg holdt foredrag om stauder.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no