25. jun
Lazy Petit: Ulrik Rognstad Hagen, Jørgen Store Johansen, Mario Georgiev og David Haugen tok med seg norsk progrock til Russland ved påsketider, og måtte naturligvis smake på den lokale maten. Snart legger de ut på turne i Ukraina, der de skal spilel i sju byer. Foto: Privat
 
Satte stor pris på at bandet kom helt fra Norge
Flere hundre mil på elendige russiske veier i påsken stopper ikke bandet Lazy Petit. Nå blir det turné i Ukraina.

Publisert: 03.jul.2017 13:00
Oppdatert: 30.jun.2017 13:32

I 12 dager til ende i minibuss turnerte 15 rockemusikere fra tre norske band Russland – Moskva, Saratov, Astrakhan ved Det kaspiske hav, Stavropol, Belgorod og andre byer. Flere hundre mil og opptil 13 timer lange etapper, til dels på veier som ikke har sett en spade siden andre verdenskrig. Hyggelige mennesker, varm velkomst og gjestfrihet. Og musikk. Mye musikk. Som i rock.

Gitarist David Haugen i bandet Lazy Petite fra Eidsvoll/Hurdal forteller at påsketurneen var en veldedig supportinnsats til Iodguara fra Bergen som stiller i klassen ekstremmetall.

– Hovedformålet var å gi billettinntektene fra konsertene til et sykehus i Moskva for fattige barn. Vi ga rundt 25.000 kroner, sier han.

GLEDE

– For å ta det første først. Fortell om turen.

– Vi startet som turister i Moskva, før bussen kjørte til Lipetsk omtrent åtte timer unna. Der spilte vi for ungdommer og metallhuer i en rockeklubb. Etter konserten ville alle snakke med oss, fotografere og ha autografer. Sånn var det faktisk overalt. Vi ble litt starstruck, men de russiske ungdommene satte faktisk stor pris på at vi kom helt fra Norge for å spille for dem, smiler han.

Resten av turneen gikk i samme stil – først en lang busstur til spillelokalet, rigging av utstyr og så konsert. Deretter festing med fansen, litt søvn og på’n igjen.

– De andre bandene serverer svartmetall, dere ligger mer i den progressive rocken. Hvordan ble det mottatt på de ulike spillestedene?

– Faktisk veldig bra. Vi storkoste oss på scenen og med flott publikum som ga uttrykk for at de likte det vi spilte. I alle fall fikk vi god respons. Denne turen har motivert oss til å fortsette, påpeker Haugen.

En del av et turnerende rockebands hverdag er bussturer. Selv om det kan bli vel mye av det gode.

– Særlig turen til Saratov var lang. 13 timer i buss og så rett på spillejobb er ikke å anbefale, men det gikk jo bra. Vi var tross alt der for å spille for folk, og det gjorde vi med glede, påpeker Haugen.

LANGT ØST

Russland er stort og det er ulikt Norge. Særlig jo lenger øst gutta dro.

– Volgograd var spesielt. Byen ved elven Volga het Stalingrad før og det var der verdens største militære slag sto under krigen, med bortimot to millioner drepte mennesker. Der besøkte vi det store minnesmerket på den viktige høyden like utenfor byen, som både russerne og tyskerne absolutt ville ha kloa i, forteller Haugen.

Minnesmerket han snakker om heter Moderlandet kaller, og er en 85 meter høy betongstatue. Statuen viser Moder Russland og rundt er det anlagt andre skulpturer i et parklignende område.

– Atmosfæren der var helt spesiell og stille. Jeg fikk frysninger på ryggen da vi gikk der. Det var en mektig opplevelse, særlig tatt i betraktning av hva som hadde skjedd i området.

– Andre hendelser du huske spesielt?

– Ja, den enorme temperaturforskjellen. Vi startet i minus ti grader i Moskva, og endte opp med 27 plussgrader noen dager etter lenger sør. Og de enorme, treløse og endeløse steppene så langt øyet kan se. Der føler man seg liten som menneske.

- Var det noe problem å kommunisere med russerne?

– Nei. Mange kan engelsk og dessuten hadde vi med oss tolk, så det gikk bra. Turen var helt fantastisk bra og jeg vil gjerne tilbake til Russland, sier David Haugen

UKRAINA

Nå i juli legger Lazy Petit ut på åtte dagers turné i Ukraina.

– Nok en veldedighetstur?

– Nei, dette er for å spille profesjonelt. Vi starter i Kiev 8. juli og skal innom sju byer. Hovedmålet er Black Sea Metal Festival i Chernomorsk, tre mil sør for Odessa. I fjor kom det 5000 publikummere dit, og vi gleder oss veldig til å spille der.

Også nå reiser de sammen med Iodguara, og Brage fra Hallingdal.

– Og nok en runde med busser?

– Heldigvis blir den lengste bussturen bare 20 mil. Jeg vurderer forresten å besøke Tsjernobyl når vi først er i nabolaget. Det er ikke sikkert den sjansen kommer igjen.

– Kommer dere i nærheten av krigen øst i landet?

– Kharkiv er den østligste byen vi skal til. Den er såpass langt fra fronten at jeg tror ikke det er noen fare. Jeg gleder meg veldig til å se Ukraina og selvsagt å spille for publikum.

– Er målet å kunne leve av musikken?

– Ja, for meg så. Jeg vet det blir mye øving og terping og spilling, men det må til for å nå et godt nok nivå. Allerede i høst slipper vi to singler, så får vi se hvordan de blir mottatt. Men akkurat nå er det turneen vår det sal handle om, slutter David Haugen.

 
FULLT TRØKK: Ulrik Rognstad Hagen koser seg på konsert. Foto: Privat
FANS: Overalt i Russland ble Lazy Petit møtt av musikkinteressert ungdom, og selfier ble en del av hverdagen. Foto: Privat
EKSOTISK: Et blikk ut av et bussvindu i Russland fortoner seg ganske anderledes enn gjennom norsk natur. Foto: Privat
ROCKET. Lazy Petit på scenen.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no