18. jul
VINYL: Haaken Eric Mathiesen og Rune Storsve sverger til vinylplater. Sammen med Håkon Busterud holder de platemesse lørdag.
 
Selger samlingen: Har med 9000 plater
Lørdag blir det platemesse med mange tusen vinylplater i Jessheim storsenter.

Publisert: 18.aug.2017 09:00
Oppdatert: 16.aug.2017 13:56

For Haaken Eric Mathiesen, Rune Storsve og Håkon Busterud er det vinylplater som gjelder når man skal høre musikk. Trenden som forsvant ut av historien da CD-ene kom på nittitallet, men som i de siste årene har fått en enorm oppsving. Lørdag kommer de og 10–12 vinylsamlere til Jessheim storsenter for å selge alt fra nydelige og sjeldne skatter til de mer ordinære platene.

– Prismessig ligger platene på fra 50 til 7000 kroner, påpeker Mathiesen.

– Hvilken plate er verdt så mye?

– Mange, jeg har for eksempel med meg førstepressingen av Jokkes to første plater, inkludert tegneserien. Ikke bare er de sjeldne, dette er kulturhistorie også, sier han.

PÅ DYNGA

Da CD-en kom for fullt, havnet millioner av vinylplater på dynga. Andre ble ihjelspilt på fester, og dette er grunner til at noen plater bare finns i få eksemplarer.

– Folk kastet vel også plater for å få bedre lyd?

– Evig eies kun det tapte, pleier jeg å si. Og det er feil at CD har bedre lyd. Vinyl er den beste måten å gjengi lyd på, langt bedre enn CD og MP3, understreker han.

– Dessuten er det en sosial opplevelse, å sitte rundt et bord og studere platecover sammen med andre, mens plata spilles i bakgrunnen. Det er noe helt anet enn dagens telefon og ørepropper der du ikke kommuniserer med andre, påpeker Busterud.

– Jeg synes det er gledelig at ungdommer kjøper plater nå, og særlig at jentene gjør det. Vinyl har vært en guttegreie, men slik er det ikke lenger. Både ny og gammel musikk på vinyl selges i dag til stadig flere ungdommer, sier Mathiesen.

tusenvis

Platemessa på storsenteret får 45 løpemeter med plater.

– Og da snakker vi om hvor mange?

– Det går 200 plater per løpemeter, så da er det bare å gange opp, ler Mathiesen.

Og når vi gjør det, havner vi på 9000 plater. I alle sjangere, musikkformer og kategorier.

– Noen samler på plater ut fra bestemte grunner. Det kan være alt fra en artist, eller hvilken farge vinylen har, eller en bestemt musikksjanger, sier Storsve.

– 1960- og 70-tallet er en viktig periode i musikken. Da var musikken ungdommens talerør, det var politikk og protest, altså ren historie. Rent musikalsk så vi et enormt spenn fram til punken kom i 1977. Vi får aldri noe slikt tilbake, sier Haakon Eric Mathiesen.

LES OGSÅ: Her er det bare modne vinylplater som gjelder

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no