19. jul
 
Snakket om ytringskultur og Arne Ekeland
– For en glede det er å se noe så kjent fra en litt ny vinkel! Slik åpnet stortingspresidenten sin festtale i parken ved Eidsvollsbygningen.

Publisert: 18.mai.2018 14:59
Oppdatert: 18.mai.2018 15:04

– Vi som bor her på Eidsvoll eier liksom 17. mai og grunnlovsdagen litt mer enn alle de andre. I hvert fall føles det sånn, fortsatte Trøen.

Ifølge den fortsatte ganske ferske stortingspresidenten opplevdes det litt som om hun hadde overtatt «familiebedriften».

– Som stortingspresident fra Eidsvoll føler jeg nesten at jeg har overtatt familiebedriften. I hvert fall merker jeg tydelig at båndene mellom den institusjonen jeg leder, det stedet jeg arbeider, og «arven fra Eidsvoll» ikke bare er sterke. På noen måter er Stortinget «arven fra Eidsvoll», fortalte Trøen.

En stor ære

– Det var en stor ære at jeg fikk muligheten til å holde denne talen. Den er preget av det at vi fortsatt må være på vakt så ingen stemmer stilner, sa Trøen til EUB etter talen.

En tale hvor hun blant annet fokuserte på viktigheten av å bevare de verdiene Grunnloven står for, og påpekte blant annet at selv om mulighetene til å ytre seg har blitt mye større har det også blitt flere faremomenter. Det går særlig utover dagens unge, som ifølge Trøen vokser opp i en kommunikasjonskultur som skaper et voldsomt press fra alle kanter.

GOD YTRINGSKULTUR

For at demokratiet skal bestå og ytringsfriheten skal bevares er det dermed viktig med en god ytringskultur, konkluderte stortingspresidenten. Hun la til at barn og unge må se og erfare at det er trygt å si sin mening. Hun påpekte at det ikke er nok å feste en frihet til papiret, og at den ikke er reel før den kan praktiseres av alle. Et eksempel på dette er blant annet behandlingen eidsvollkunstneren Arne Ekeland opplevde.

– Ekeland ytret seg gjennom kunsten sin, og måtte tåle intoleranse og ubehag for det. Han var ikke alene om det, og dessverre finnes det mye nyere eksempler, sa hun i talen.

VIKTIG Å LEVE HER OG NÅ

Trøen var imidlertid ikke den eneste som fokuserte på utfordringene dagens unge kan møte. Russepresident Saul Demba oppfordret sine medruss til å huske alt det harde arbeidet de har lagt ned og erfaringer de har gjort i løpet av 13 år med skolegang, men samtidig tillate seg å leve her og nå.

– Vi skal gjerne prestere på alle mulige arenaer til enhver tid, og møter forventninger fra alle kanter. Vi bør se oss litt rundt, og bli flinkere til å akseptere hverandre, sa Demba, som også påpekte at det er viktig å sette seg egne mål uten å sammenligne seg med alle andre.

FEST OG MORO

Selv om talene er en stor del av festforestillingene var det også mulig å slå seg løs under kveldens konserter. Eidsvolljentene Stella Mwangi og Alexandra Rotan har stått på scenen under tidligere festforestillinger i parken på Eidsvoll Verk, men i år var det første gang de opptrådte sammen. Duoen har samarbeidet mye den siste tiden, og publikum lot seg rive med da de blant annet framførte MGP-låtene Haba Haba og You got me.

Mange hadde også kommet for å få med seg Adam Douglas med band, som heller ikke skuffet på nasjonaldagen.

Les hele festtalen til stortingspresident Tone W. Trøen

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no