25. jun
 
Sommerferien kan brukes til skattejakt
En lang sommer ligger foran oss. Det er ikke alle, som av ulike grunner, kan, eller vil reise på ferie. Bruk den til å finne brukte skatter, da vel.

Publisert: 28.jun.2018 15:00
Oppdatert: 27.jun.2018 10:52

Rundt om i vårt distrikt finnes det mange bruktbutikker. Om du bare tar deg god tid, ligger det skatter i hyller og esker. De kan kjøpes for en billig penge, og selges videre med fortjeneste. Moro, er det og. EUB har bare pirket litt i overflaten i Øras sin brukthandel, Omgjøras.

LITT KUNNSKAP KREVES

Det kreves litt kunnskap. Det gjør det. Men med et nettbrett i hånda har du tilgang til førsteklasses informasjon. Det er bare å google om du lurer på hva du har mellom hendene. Når det kommer til stemplet porselen, ligger de forskjellige stempelmerkene ute på nettet. Det er bare å søke og sammenligne.

Et godt sted å lukte på priser, er på Finn.no. Mange har urealistiske forhåpninger, så trekk gjerne fra noen prosenter av hva de forlanger for varen.

DEN NORSKE DESIGNSTOLEN

Møbler og innredningsting fra 1950-1960-tallet er uhyre populært hos mange. I en bruktbutikk kan du gjøre mange kupp. Skinnstolene vi fant, er et godt eksempel.

Vi været at det var noe over de brune, lavryggede lenestolene i skinn. Én for 200, begge for 400. Det viste seg å være norsk design fra 1960/70-tallet. Ekornes Uno. Det fikk vi bekreftet på nettet. Så sjekket vi Finn. no. Der var det flere til salgs med en prislapp på fra 500 kroner og oppover til 900 – alt etter hvor godt holdt de var. Stolen på Omgjøras var pent brukt og skinnet var i ferd med å få seg den rette patina. Med litt skinnrens og stell, vil den fint kunne omsettes for minst tre ganger det den kostet.

GAMMEL EGERSUND

Bruktbutikkenes hyller renner over av ting og tang. Det er mye ustemplet glass som det ikke er så godt å vite hvor er lagd eller alder. Her er det bare gammel viten å gå på, noe som de fleste ikke har. Et godt råd er å kjøpe med følelsen. Det er uansett ikke mange kroner å tape.

Porselen, derimot, er stemplet og lett å spore. I alle fall om det er norskprodusert. I en av Omgjøras hyller fant vi brunstempelt (1920–1952) Egersund Fayancefabrik. Det var to fat, fire dype og fire flate middagstallerkener av merket Sort bånd. Fatene kostet 40 kroner stykket, mens de ligger ute på Finn.no til 150. Tallerkenene kostet 25 kroner per stykk. Vi fant ikke makne på Finn.no, og vet derfor ikke hva man kan ta for dem. Serviset var noe krakelert i godset, men det blir jo porselen når det får noen år på baken.

TIVOLILAMPA SOM SKULLE PÅ FYLLINGA

– Folk vet ofte ikke hva de har, sier butikkmedarbeider Stein Vegard Leidal, og viser fram ei tivolilampe på trefot, med tre armer og lampeskjermer surret i fargerike plastremser.

– En mann var på veg til å kvitte seg med den, og jeg spurte om vi kunne få den til butikken. Heldigvis sa han ja. Dette er et designsmykke. Nå skal vi pusse den litt opp og så skal vi selge den for rundt tusenlappen, forteller Leidal.

På Finn.no ligger lampene ute for salg i en prisklasse fra 1500 kroner opp til 3000 kroner.

LES OGSÅ: Åpner butikk

 
Fakta

Det er mange bruktbutikker på Øvre Romerike.

På Øras ligger Omgjøras.

Omgjøras ble åpnet den 12. juni 2017.

Der selges brukte ting som er for fine eller sjeldne til å kastes.

Mange bruktforretninger er et skattkammer om man bare leter. Her kan ting kjøpes for en billig penge og selges videre med god fortjeneste.

Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no