16. jul
 
Stedet der kjeledresser er blitt kunst
I Galleri Wergelandsgata 1 har kjeledresser, en gammel platespiller og et par sandsekker blitt kunstinstallasjoner – pluss ei klokke som går etter «høyvekta i Moss».

Publisert: 06.sep.2017 18:00
Oppdatert: 05.sep.2017 11:02

Kunstneren Hilde Rognskog har startet galleri i Sundet. Det er bare å navigere etter navnet, og du finner garantert fram. Og har du noen brukte kjeledresser, setter hun stor pris på om du tar dem med.

FARS KJELEDRESSER

Hilde Rognskog (50) kommer fra Kristiansund, men har vært innom Oslo og noen andre steder før hun av kjærlighetsgrunner havnet i Eidsvoll. Bakgrunnen hennes er broket og mangesidig.

– Jeg utdannet meg til snekker og likte egentlig dette yrket. Etter to år ble jeg oppfordret til å søke på maskiningeniørstudiet. Etter det jobbet jeg på en av Møres møbelfabrikker i fire år. På kveldene satt jeg og tegnet, og så ble det kunstutdanning i Bergen og Oslo. På Kunstakademiet studerte jeg skulptur og billedkunst, forteller hun mens hun viser veg til en gammel platespiller som via en «hatt» viser en liten animasjonsfilm.

– Jeg hadde en slik innretning da jeg var lita, og jeg var veldig fasinert. Jeg har savnet den barndomsopplevelsen – og nå har jeg på en måte rekonstruert minnet. Det er en lek, men også en illustrasjon på filmens historie, sier hun.

Kjeledressene på veggen er velbrukte og en av dem er fra Hildes egen far.

Hun spretter de fra hverandre, bearbeider tøyet, strekker det ut og syr delene sammen igjen før hun spenner kunstverket stramt opp på rammer slik at kjeledressene blir selve lerretet.

– Det opphøyer det praktiske arbeidet. Kunsten min er ikke direkte politisk, men jeg setter forskjellige fenomener i samfunnet opp mot hverandre. Kjeledressene er fasinerende. De har spor etter arbeid – maling, enkelte småhuller og slikt som kommer når man står i jobb. De viser at folk har vært i arbeid, og jeg ønsker meg flere kjeledresser slik at jeg kan presentere flere yrkesgrupper, sier hun

SANDSEKKER OG BILDER

Men kunstneren går heller ikke av veien for å ta tyngre tak. I et hjørne henger en sandsekk, tung som bare det. Den henger er vinsjet opp og blir således også en hylling til fysikkens lover og det harde arbeid, samt stabilitet.

– Installasjon var en del av en utstilling jeg hadde på Atopia i Oslo, forteller hun.

På veggene henger bilder som hun har kalt dagbøker og som er satt sammen av ting hun har samlet gjennom mange år.

– Det er bare på stikke innom. Galleriet er også mitt atelier derfor er det lett å treffe meg, sier hun.

LES OGSÅ: Holder miniutstilling i Kaffehjørnet

Fakta

  • Hilde Rognskog (51) er kunstner.
  • Hun har åpnet galleri Wergelandsgate 1 i Sundet. 
  • Rognskog er opprinnelig snekker, men har utdannet seg til kunstner ved blant annet Statens Kunstakademi. 
  • Rognskog er opprinnelig fra Kristiansund og har vært daglig leder i forskjellige kunstinstitusjoner. 

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no