17. jul
GODT SAMARBEID: Det å klargjøre en gudstjeneste er ingen enmannsjobb og, Terje Kjølsvik får blant annet god hjelp fra Alf Fagerli som er kirketjener i Feiring kirke.
 
Terje Kjølsvik savner ikke fridagene i jula
For mange er jula en høytid med mange fridager, men for presten Terje Kjølsvik er det nærmest utenkelig å ha fri på dager som julaften og 1. juledag.

Publisert: 27.des.2017 21:00
Oppdatert: 26.des.2017 20:29

– Jeg har fått spørsmål om jeg skal jobbe hver jul, men da lurer jeg på hvorfor jeg ikke skal det. Som prest kan man nesten ikke forvente å ha fri i jula og på søndager, sier sokneprest Terje Kjølsvik.

EUB møter ham da han er i full gang med å gjøre de siste forberedelsene til 1. juledagsgudstjeneste i Feiring kirke.

– Den store skrekken er alltid at prekenen blir liggende igjen ved skriveren, men det er noe som kun skjer én gang, forklarer presten smilende.

MER HØYTIDELIG

I dag er heldigvis ikke den dagen, og forberedelsene går som smurt for både prest, organist og kirketjener.

– Gudstjenesten 1. juledag er mye mer høytidelig. På julaften er det som regel smekkfullt, men det er egentlig i dag folk burde komme. Jeg skjønner jo at folk gjerne tar det med ro og har en lang frokost, men denne gudstjenesten er ganske annerledes. Vi har bedre tid, og det er plass til flere fine julesalmer, forklarer Kjølsvik.

BRUKT NOEN JULEKVELDER

Prekenen til denne gudstjenesten ble skrevet før den til julaften, men presten som har jobba i de to kirkene i over ti år forteller at han ikke alltid er ute i like god tid.

– Jeg har sittet noen julekvelder tidligere, men det var enklere å gjøre da barna mine var så små at de la seg tidlig, sier han.

De har imidlertid alltid blitt ferdig. For Kjølsvik er det nemlig viktig at det ikke blir de eksakt samme prekenene hvert eneste år.

BETYR NOE FOR BYGDA

Presten tror kirka har stor betydning for folk, sjøl om mange nødvendigvis ikke har det store behovet for den i hverdagen.

– Kirka er på mange måter det stødige som alltid har vært her. Det betyr noe å høre kirkeklokkene slå, og det betyr noe å se kirka når man kommer kjørende oppover her i Feiring, sier Kjølsvik, som påpeker at kirka er et samlingssted. Både når det er snakk om stor glede og stor sorg.

ET TØFT År

Kjølsvik forteller at det alltid er en glede å være prest. Men det tydelig at yrket byr på store kontraster. Til tross for alt det flotte som har skjedd i Feiring det siste året, har 2017 også vært prega av flere tragedier som har rysta lokalsamfunnet.

– Det er vanskelig å vite hvordan det har prega folk, men dette er ei lita bygd og det er jo klart at man kommer tett på hverandre, forklarer presten.

 
FORTSETTER: Kjølsvik har ingen planer om å havne på veggen med sine forgjengere.
SMÅ DETALJER: Her sørger Kjølsvik for at riktig salmenummer kommer på plass.
STORTRIVES: Terje Kjølsvik stortrives som prest i Feiring og Langset. Han savner ikke fridager i jula.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no