24. apr
 
Tid for vårblomster
Det klør i grønne fingre over hele landet, men våren er en lunefull venn.

Publisert: 22.apr.2018 09:00
Oppdatert: 18.apr.2018 14:52

Plant ikke ut for tidlig, og velg vårblomster som er sterke i ruskevær, er rådet fra Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

SNØ I MAI

Det er mange som, lange i maska, har møtt snøen en tidlig morgen i mai. Store snøfiller drysser nedover nyplantede blomsterkrukker, helt uten respekt for at vi ble litt for våryrt entusiastiske en vakker, varm dag i april. Det norske vårværet oppfører seg sjelden som en vil, og det er derfor viktig å ikke miste hodet fullstendig når solen begynner å varme.

Hagens vekster er imidertid utstyrt med et godt forsvar mot naturens luner, og det kan være forbløffende hva de tåler når vinteren forsøker å slå vårens fremdrift tilbake. Selv flere av de skjøre vårblomstene kan takle vårens lunefulle vær.

Snø ER SJELDEN FARLIG

Snø i seg selv er sjelden farlig for naturen, selv om den kommer sent. Snø isolerer, og fuktigheten kan til en viss grad hindre kuldeskader på blomster. Problemene oppstår oftere på grunn av tyngden. Det er eksempler på store trær som har veltet i et vårlige snøfall, og da overrasker det nok ikke ta også spede blomsterstilker kan brekkes i tyngden.

Snøen som kommer er ofte tung og våt, og når nye blader skal bære den kan både blader, grener og hele trær knekke sammen. For sommerblomster, men også blomsterløk, kan også tyngden av snøen være en stor utfordring.

Det er ikke enkelt å dekke, da for eksempel håndklær man dekker plantene mot kulden med, kan bli så tunge at de knekker plantene under. For blomsterkrukker er det beste å dra krukkene nærmest mulig husveggen, eller eventuelt løfte dem inn, når virkelig tøft vær meldes.

Kulde TAR SKUDDENE

Kulde om våren kan være langt farligere enn snøen. Noen ferske skudd fryser lettere, blomster og planter stagnerer, og spesielt varmekjære vekster kan skades eller veksten settes mye tilbake, selv om det mer enn null grader. Mange har opplevd at hagens epler har striper av korkskall, dette kan være et resultat av kulde i blomstringstiden.

En annen utfordring for hagens frukttrær er pollinerende insekter. Når temperaturen er lav er det få eller ingen insekter ute for å bestøve blomstene, og dette fører til manglende fruktsetting, eller at mange av kartene faller av trærne i løpet av sommeren.

Tørke TRUER PLANTENE

Det er kanskje overraskende; men mange av plantene vi tror fryser ihjel om vinteren, er egentlig tørket ut. Vårsolen skinner deilig på kalde vinteransikter, men for trær og busker som våkner til live etter en lang vinter er det ofte en mangel på tilgjengelig vann når det er tele i bakken.

Det er mulig, men ikke enkelt å vanne i vinterkald jord, så det beste rådet er dekking av utsatte planter, f.eks med striesekker eller bar. En annen god måte å unngå tørkeskadde busker og trær krever mer planlegging; forsøk å planlegge hagen slik at vekster som begynner å vokse tidlig om våren ikke står i direkte vårsol, men velg en mer skjermet plassering. Mange av plantene som vi anser som trauste og tradisjonelle er nettopp det fordi de er velegnet for bruk i vårt klima, og naturlig vil utsette vårens vekst litt lengre.

Kan plantes tidlig

Ingen vårblomster liker langvarig sprengkulde, men noen av blomstene kan takle nattefrost. Det avgjørende er at rotklumpen ikke fryser, så er det fare for en ekstra kald periode anbefales det å flytte blomstene nær husvegg eller inn i kalde vindfang. Av denne grunn snakker man ofte om vårkrukker – krukker som kan flyttes om været er alt for usamarbeidsvillig.

De aller mest kjente og brukte blomstene for vårkrukkene er påskeliljen Tete a tete, og stemor. Andre som også kan klare kalde netter er ranunkler, ulike andre løkvekster som perleblomst, snøklokke og krokus, tusenfryd og våriris. De fleste vårblomstrende planter er produsert i gartneriet ved lav temperatur, men forholdene er likevel beskyttet og det er viktig å gi plantene en langsom tilvenning til utelivet (herding).

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no