20. apr
I FINALE: Torbjørn Sæther og Anne Dahlum i ferd med å sette opp nye skilter på Finnkollrunden i fjor. Foto: Eidsvoll Turlag.
 
Store Finnkollrunden i Eidsvoll blant landsfinalistene
Store Finnkollrunden i Eidsvoll kan bli kåret til Norge beste turrute. Turfolket oppfordres nå til å stemme fram sin favoritt.

Publisert: 18.jul.2018 17:00
Oppdatert: 16.jul.2018 13:25

Akershus har åtte turruter som er nominert blant de 100 i landsfinalen, og blant disse finner vi Store Finnkollrunden i Eidsvoll, Kolsåsbanen-Kolsåstoppen og Kongeveien i Fet kommune.

– Selv om vi har mange praktfulle turruter som betyr mye for mange, betyr ikke det at vi kommer til å ende opp med seieren. Derfor er det viktig at alle turentusiaster og lokalpatrioter nå mobiliserer og stemmer fram sin favoritt blant våre kandidater slik at fylket vårt har et best mulig utgangspunkt når landsfinalen går av stabelen, sier Ingvild Marie Kavli som er kontaktperson for Turskiltprosjektet i Akershus.

40.000 KILOMETER

De fire siste årene har Gjensidigestiftelsen og fylkeskommuner over hele landet investert 100 millioner kroner og merket 40.000 kilometer turstier i nærområdet der folk bor.

– Et av tidenes mest omfattende spleiselag for en bedre folkehelse går straks i mål. Ambisjonen har vært å gjøre det enklere for alle i Akershus å gå på tur i nærområdet sitt. I årene 2014 til 2017 er det på landsbasis laget 63.900 unike turskilt og 7.300 informasjonstavler, nær 100.000 frivillige arbeidstimer har gått med til å montere skiltene, og det er søkt om over 10.300 grunneiertillatelser til å skilte og merke turruter over offentlig og privat eiendom, sier Kavli.

I denne perioden er det merket nye og eksisterende turruter i alle landets fylker og i 85 prosent landets kommuner. Den samlede distansen med merkede ruter tilsvarer avstanden rundt ekvator.

– Målet har vært å etablere et lavterskeltilbud, og å gjøre det enda enklere for folk å komme seg ut på tur der de bor. Man må ikke nødvendigvis opp på vidda for å gå på tur, nå venter naturopplevelser til fots, på sykkel og også i kajakk bare 250–500 meter fra boligområder over hele landet, sier prosjektleder for Turskiltprosjektet Bjørn-Egil Hansen i Gjensidigestiftelsen.

STEM PÅ DIN FAVORITT

Det er lagt veldig godt til rette for å sørge for at folks favorittstier enkelt får mange stemmer. Det ligger bilder av og opplysninger om alle de 100 nominerte turstiene fra hele landet på www.turrute.no. Her kan alle som vil gå inn og stemme på sin favorittrute.

– Det er ikke mulig å avgi mer enn én stemme til hver turrute, men det er fullt mulig å stemme på flere ruter, sier Hansen.

Avstemmingen stenger 31. august, og det kåres da fylkesvinnere. Disse går videre til en landsfinale og Norges beste turrute kåres under Stikonferansen i Bergen 2019. Vinneren vil i tillegg til heder og ære motta en premie på 25.000 kroner og en plakett.

LES OGSÅ: Sommerguiden - sommerens lykkeland

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no