16. jul
3. august 1993: Politi og etterforskere på plass på Råholt etter safe-sprengning.
 
FRA ARKIVET: Tusenlappene lå strødd etter bombing av nattsafen i banken på Råholt

Publisert: 04.aug.2018 17:00
Oppdatert: 03.aug.2018 15:15

3. august 1993: Rester av 1000-lapper lå strødd utover i banklokalet. Likevel er det tvilsomt om skapsprengerne som grytidlig 2. august bombet nattsafen ved Sparebanken NOR på Råholt, fikk med seg noe som helst. Inntil i går kveld hadde ekspertene ikke klart å åpne safen. Den inneholdt minst 950.000 kroner.

Det skriver Eidsvol Blad 3. august 1993.

Sprengningen av nattsafen ved sparebankens filial på Råholt fant sted klokka 04.40 natt til 2. august. Skapsprengerne forsvant nordover gamle E6 i en blå Saab de hadde stjålet på Eidvang, nær Eidsvoll kirke.

Trolig var det bare bankens egne penger som var i safen da sprengningen fant sted. Sparebanken la selv 950.000 kroner i safen bare én time før det smalt.

Det er temmelig sikkert profesjonelle kriminelle som har vært på ferde - som var nøye planlagt.

– Jeg våknet av et kraftig smell, men egentlig var jeg ikke sikker på om jeg hadde drømt eller om smellet var virkelig, forteller Endre Strand Kristiansen fra Oslo til avisen.

Han var på kontoret på Råholt senter da det smalt, og hørte det singlet i glass og kort tid etter smalt det i ei bildør og fikk øye på Saaben med skapsprengerne kjøre fra stedet.

– Når vi først skulle utsettes for en kriminell handling, er jeg glad for at det var på denne måten i stedet for ved et ordinært ran, kommenterte filialsjef Marit Svendsen ved Sparebanken NOR på Råholt.

Vakthavende lensmannsbetjent, Hugo Aurdal, organiserte umiddelbart etter alarmen gikk ettersøk etter bilen, og samtlige lensmannsdistrikter i området ble koblet inn.

Senere på dagen kom både etterforskere fra Kriminalpolitiet og pengeskapsgruppa ved Oslo Politikammer samt en låseekspert.

– Selv om det ligger rester av penger utenfor safen, behøver det ikke å bety at døra har vært åpnet, sier låseekspert Odd Ulleberg i Safe-Service i Oslo.

Han fikk i oppdrag å åpne safen, og regnet med å bruke minst én dag. Han beskriver safen i filialen som «safenes Rolls Royce».

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no