25. jun
STATSSTIPEND. Geir Uthaug får statsstipend. Her er han da han lanserte boka om Wergeland «Et verdensdyp av frihet».
 
Uthaug får statsstipend
HURDAL. - Jeg jubler, danser jigg og er stolt, sier Hurdals-kunstneren Geir Uthaug over at han i statsbudsjettet er foreslått til statsstipend.

Publisert: 13.okt.2014 19:51
Oppdatert: 27.jan.2017 12:29

Statsstipendet er på 429.700 kroner i året og varer til Uthaug går av som pensjonist.

FANTASTISK

- Dette er fantastisk! Stipendet gir meg en sikkerhet. Jeg har jobbet som frilanser i 40 år. Det har aldri vært lett, og det har blitt mer og mer usikkert med årene, sier Uthaug selv.

Kunstneren sier at stipendet betyr at han får arbeidsro og kan konsentrere seg om oppdragene han brenner for og vil få utført.

SKRIVER LYRIKK OG OVERSETTER

- Jeg jobber ganske langt utenfor den kommersielle sektor. Jeg skriver lyrikk, men jobber også med oversettelser. Det tar utrolig lang tid. Jeg har oversatt Lord Byrons hovedverk «Don Juan». Det går over 14.000 verselinjer på rim. Min oversettelse går også på rim. Arbeidet har gått over mange, mange år. Statsstipendet jeg nå har fått betyr at jeg kan med økonomisk trygghet i ryggen, jobbe videre med denne typen prosjekter.

WERGELANDS-BOKA

I 2008 ga Uthaug ut sin store Wergeland-biografi «Et verdensdyp av frihet».

- Den ble presentert i det store Wergelands-året i selveste Eidsvollsbygningens rikssal. Det var stort, sier forfatteren.

Snart skal han presentere to nye bøker.

- Et stort verk av William Blake og en nyutgivelse av min Blake-bok fra 2000. Den kommer nå, som den gang, ut på ­Aschehoug forlag.

Sammen med sin kone, Marianne Uthaug, bor og virker Geir Uthaug på Uthaug kunstsenter i Hurdal.

Statstipend er ikke noe man selv kan søke på. Man blir foreslått av andre med stor kunnskap innen feltet. Det er opp til kulturministeren å avgjøre hvem som bør få stipendet.

Fakta:

Statsstipend, betegnelse på de arbeidsstipend som Stortinget bevilger over statsbudsjettet til støtte for fri forskning og kulturelt arbeid.

Statsstipendene gis som støtte til personer innenfor tverrfaglige eller uvanlige arbeidsfelt, spesielt personer som på grunn arbeidsområdet eller manglende formell kompetanse har begrensede muligheter til å få stillinger ved vitenskapelige institusjoner eller kulturinstitusjoner.

Kilde: Store norske leksikon

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no