18. jul
 
Veronica og Yme samlet saueflokken på et blunk
Veronica Wister og hunden Yme (2) viste seg fram under årets Sau og Skau-arrangement i Feiring.

Publisert: 25.sep.2017 18:00
Oppdatert: 25.sep.2017 13:09

– Jeg vil bli sauebonde, og kunne gjete egne dyr, smiler Veronica Wister fra Nannestad, og gir Yme en velfortjent klapp og kos, etter å ha gjort jobben med å samle den lille flokken med sau under demonstrasjonen i Feiring lørdag ettermiddag.

Tett samarbeid

Det startet med interesse for hundesport, men etter hvert vokste interessen for gjeting av sau med hunderasen border collie. Hunden sin Yme (2) hentet hun fra Irland, og har siden den var valp trent på å gjete sau.

Nå reiser hun rundt og viser fram det hun kan, og deler gjerne sine tips og råd for hvordan man kan trene collien til å bli en god gjeterhund.

– Dette er en hunderase som er avlet til å drive med dette, og hundene trenger mye trening, mosjon og stimulans. Det er ikke en hund for alle, men som en arbeidshund er den fantastisk, sier Wister.

Det tok ikke mange minuttene før samarbeidet mellom henne og Yme førte til at saueflokken pent samlet seg, og gikk inn i innhegningen som var satt opp.

– Sauene var litt uvillige, og ville ikke bevege seg. Vi vet aldri hvilken situasjon vi står ovenfor, og det er derfor viktig at hunden både tar kommando, men også «skrur på eget hode», og kan ta avgjørelser, forklarer Wister.

FÅRIKÅL OG NYSTEKTE SVELER

Feiring Sau og Skau er gjennom årene blitt et populært familiearrangement i den lille bygda, der også de fleste som driver gårder har nettopp sau som næring.

– Vi har hatt nok et fint arrangement i år, og dette er jo også spesielt lagt opp for at barn og unge skal få prøve seg på ulike ting som er tilknyttet det å bo på gård, eller på landet. Her hoppes det i høyet, og det er utstilling av maskiner og snekring av både fuglekasser og kurs i ulik type tradisjonell håndverkstradisjon. Vi har ikke som mål å være så store, men at det skal være en trivelig dag for alle de besøkende, sier leder for Feiring Sau og Skau, Jan Kristen Brodshaug.

Inne i forsamlingshuset på Fløygir ble det i god tradisjon servert rykende fersk fårikål, mens det utendørs duftet godt av nystekte sveler. For Sigrid Sandviken (8) og Julie Stensby Bakken (8) hadde dagen vært full av ulike aktiviteter, og de prøvde seg også på produksjon av sitteunderlag av ull.

– Først må det fuktes, og lages til med hendene, og så lager vi fine mønster etter hvert. Det blir veldig fint, og godt å sitte på, forklarte de to.

GARN FRA BÅDE SAU OG HUND

Like ved satt Lillian Østbu og Ellen Jacobsen som også var i gang med produksjon, ikke bare med ull av sau, men fra hund!

– Det går an å lage garn av hundehår, og jeg får donert en del fra en venninne. Ulla fra hunden er jo litt glattere enn fra sauen, og det blir et litt annet og mykt garn av det, forklarer Østbu.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
ULL SOM VARMER: Sigrid Sandviken (8) og Julie Stensby Bakken (8) lagde fine og varme sitteunderlag som skal bi godt å ha til vinteren.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no