17. aug
OVERREKKELSE. I Rikssalen fikk Eidsvoll videregående-eleven Henrik Andreas Bratli nøkkelen til Eidsvoll 1814 fra direktør Bård Frydenlund.
 
VGS-elevene tar over hele museet: Her får Henrik nøkkelen til Eidsvoll 1814
EIDSVOLL. – Det skal bli spennende å se hva vi finner på, sier førstegangsvelger Henrik Andreas Bratli.

Publisert: 09.jun.2017 16:30
Oppdatert: 09.jun.2017 16:35

Eidsvoll 1814 inngår et unikt samarbeid med Eidsvoll videregående skole. Ei uke i september skal om lag 80 førstegangsvelgere fra skolen overta hele museet.

– SPENNENDE

– Det skal bli spennende å se hva vi finner på. Jeg regner med at hele trinnet kommer til å samarbeide godt, sier Henrik Andreas Bratli.

Som en symbolsk gest mottok han nøkkelen fra Eidsvoll 1814-direktør Bård Frydenlund på en seremoni i Rikssalen, fredag.

– Planen er at vi skal ta over hele museet. Vi styrer og skal få lov til å bestemme alt. Så har de selvfølgelig satt noen rammer, sier Bratli.

Han er i ledergruppa sammen med syv andre, som har overordnet ansvar for andre elevgrupper.

– Min gruppe har ansvaret for alt som har med økonomi å gjøre, mens vi veileder og hjelper de andre gruppene. Det er veldig mange prosjekter på gang så det blir spennende å se, sier han.

Han ser allerede at det vil bli hardt arbeid.

– Akkurat nå ser det ut til å bli ganske stressende. Det er veldig mye som skal skje. Og vi er jo en gjeng ungdommer som ikke har så mye erfaring med et så stort ansvar. Men jeg tror det kommer til å bli artig å gjennomføre og vise hva vi kan, sier Bratli.

Direktør Frydenlund sier konseptet med at ungdom overtar et museum eller en tilsvarende institusjon er unikt.

– FØRSTE GANGEN

– Dette er noe som ikke har vært prøvd ut i Norge tidligere. Så dette er første gangen, her på Eidsvoll, at det vil bli prøvd ut å gi ungdommen muligheten til å drive et museum i alle sine former, forteller han.

Direktøren ser for seg kreative løsninger på alt fra å drive formidling, kafé til skoleopplegg. For museet handler det om å reaktualisere seg og være relevant.

– Vi venter å få mye igjen som museum, men vi venter også at de sitter igjen med gode erfaringer, sier han.

Direktøren forsikrer at Eidsvoll 1814-staben er med som hjelpere i en tilbaketrukket rolle. Ungdommene vil bli kurset og drillet i forkant, og alt som har med sikkerhet, HMS og den type ting blir tatt hånd om.

– Vi har tross alt Norges fremste nasjonalmonument her, så vi går ikke akkord med det. Der har vi sikkerheten forankret og vi vil være til stede. Men innholdsmessig skal ungdommen ha frie tøyler til å utfolde seg, sier Frydenlund.

På førstegangsvelgerseremonien fikk de om lag 80 elevene et førstegangsvelgerbevis. Det var som del av et eksisterende samarbeid mellom Eidsvoll 1814 og Eidsvoll videregående skole der målet er å øke samfunnsengasjementet og valgdeltakelsen blant ungdom.

– Siden vi bor i Eidsvoll er det veldig hyggelig å få et slikt førstegangsvelgerbevis. Personlig er jeg veldig glad i demokratiet og veldig politisk interessert, så jeg synes det er kjempebra med en slik seremoni, sier Bratli.

LES OGSÅ: Savner bord og krakker på Sundtoppen

LES OGSÅ: Debatt om barns hverdag og framtid i Wegelands Hus

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no