26. jan
PARK: - Her skal vi lage en historisk park, forteller lederen i jubileumskomiteen, Rolf Anker Thon.
 
Vil lage historisk park ved Eidsvoll kirke
I år fyller Eidsvoll 1000 år som kirkested. Om fem år feirer samme område 1000 år som tingsted. Nå planlegges en historisk park i Tingvoll-området

Publisert: 14.nov.2017 15:00
Oppdatert: 16.nov.2017 07:57

– Vi planlegger å bruke området ved siden av kapellet, forteller Rolf Anker Thon som er leder av 1000-årskomiteen.

Der står det allerede et opplysningsskilt om Wergelandsfamilien, Eidsivating og Eidsvoll kirke.

OPPLYSNINGSSKILT

– Nå planlegger vi å sette opp ytterligere fem opplysningsskilt om Olav Haraldsson (den hellige) kirken, pilegrimsleden, Eidsivating, Magnus Lagabøters landslov og rettshistorien framover, forteller Thon.

– Skiltene er bestilt og vi håper å få dem opp allerede i høst, opplyser han.

Planen er å gjøre det grønne om rådet mellom kapellet og gravlunden til en historisk park.

TINGSTEDSJUBILEUM

1000-års markeringen for kirkestedet er tilbakelagt. Nå er det Eidsivating som er det viktigste, sier Rolf Anker Thon.

Det er Snorre Sturlasson som er kilden til begge jubileene. Han skrev om kong Olav Haraldsson i sine berømte kongesagaer.

Kong Olav Haraldsson besøkte daværende Eid i 1017, før han dro til Ringsaker og beseiret de fem lokale småkongene som styrte på det indre Østlandet før rikskongen fikk mer omfattende makt.

nasjonalt jubileum

Fem år seinere, i 1022, kom kong Olav tilbake og etablerte Eidsivating på Eid, et lovting for hele det indre Østlandet. Der møtte representanter fra Gudbrandsdalen, Hedmark, Hadeland, Land, Ringerike, Østerdalen og Romerike med Solør og Odalen. Vanligvis stilte også biskopen opp til tingsamlingen som varte et par uker i juni. Noen ganger var også kongen til stede.

UNDERVISNINGSOPPLEGG

– Tingstedsjubileet blir et nasjonalt opplegg, sier Rolf Anker Thon.

1000-årskomiteen har allerede fått laget en del opplysningsbanner, såkalte roll-ups, som omfatter historien både til kirken og tingstedet. Bannerne er stilt ut i foajeen i rådhuset.

– Vi jobber også med et undervisningsopplegg for elever fra 6. til 10. trinn, og Eidsvoll videregående skole planlegger et forskningsprosjekt som skal gå over fem år, forteller Thon.

– Eidsvoll 1814 er med på opplegget for tingstedsjubileet. Da får vi også den nasjonale utstillingen som er laget i forbindelse med landsloven, forteller Rolf Anker Thon.

EGEN JUBILEUMSHEFTE

Jubileumskomiteen for kirke- og tingstedsjubileene har også gitt ut et historisk hefte.
Eidsvoll og sporene etter Olav Haraldsson er navnet på heftet. Det er nå å få kjøpt hos lokale bokhandlere og fra Romerike historielag.

Heftet omhandler helgenkongen Olav Haraldsson den hellige, pilegrimsleden,Eidsvoll kirke, Eidsivatinget, Magnus Lagabøters landslov og den sentrale beliggenheten.

Bidragsytere til heftet har vært jubileumskomiteens leder Rolf Anker Thon, organist Bjørnar Robertsen, kirkeverge Arnhild Ingeborgrud, arkeolog Olav Rønne fra fylkeskommunen og pilegrimsleden, Gunnar Gravdal Nerhus og John Egeland fra Eidsvoll historielag, sogneprest Arnstein Johnsen og grafisk designer Gry Solberg.

– Vi har fått økonomisk støtte fra Eidsvoll kommune, Kiwanis Eidsvoll, Akershus fylkeskommune, Pilegrimsleden og Eidsvoll kirkelige fellesråd, opplyser Rolf Anker Thon.

Heftet er trykt opp i 4.000 eksemplarer.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Salberg Rødfoss »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no