21. jul
SI IFRA: Det burde ikke være vanskeligere for meg å bo på bygda enn i byen. Jeg mener alle har et ansvar for å si fra, skriver Aina Ebube Helgheim. Arkivfoto.
 
De brøler «NEGER!» før de tråkker på gassen og skynder seg videre
- Det burde ikke være vanskeligere for meg å bo på bygda enn i byen. Jeg mener alle har et ansvar for å si fra, skriver Aina Ebube Helgheim i sitt leserbrev om å oppleve rasisme i hverdagen.

Publisert: 31.jul.2018 10:30
Oppdatert: 23.aug.2018 07:32

Seks dager etter 22. juli i år, spaserer jeg langs Finstadveien. Det er morgen og sol. Ikke mange biler er på veien, men en og annen suser forbi. En varebil kommer bakfra og senker farten. Vinduet er åpent og jeg skimter to menn. De brøler «NEGER!» før de tråkker på gassen og skynder seg videre.

Da jeg og familien flyttet fra Oslo til Eidsvoll for snart elleve år siden, kjentes det som en stor forandring. I Eidsvoll kjenner alle søstera til onkelen til fetteren til Ole. Du kan ikke handle uten å møte noen som vil slå av en prat. Jeg ble etter hvert glad i bygda. Den er trygg og god.

Men ikke alltid. I Eidsvoll ble jeg og søstrene mine for første gang minnet på at vi er annerledes. Vi har fått skutt plastkuler mot huset, akkompagnert av rasistiske skjellsord. Medelever har syntes hudfargen vår er så plagsom, at de kjente for å si stygge ting om den på skolen og på hjemveien. Vi har blitt spyttet på og fått som forklaring at avsender «er rasist». På internett har jeg fått beskjed om å «reise tilbake dit jeg kommer fra». Jeg lurte på hvor han mente jeg skulle dra.

Det skjer ikke hele tiden. Det er ikke så plagsomt at det knuser meg. Men hver gang det kommer, kjennes det som et stikk. Det legger seg i magen sammen med klumpen av de andre opplevelsene.

Det burde ikke være vanskeligere for meg å bo på bygda enn i byen. Jeg mener alle har et ansvar for å si fra. Når kompisen eller naboen eller kona eller sønnen sier et eller annet ufint om andre mennesker, si fra at det ikke er greit. Kanskje sier de det til kollegaen, som sier til svigermora si at det ikke er greit. Til slutt får kanskje mennene i varebilen beskjed om at det ikke er greit.

Da kan den neste brune ungen som vokser opp i Eidsvoll slippe å føle at hun er uvelkommen.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no