18. jul
BLY: Førti tiden ble tekst i bøker og aviser satt med blybokstaver, speilvendt. Dette nitide arbeidet var typografenes jobb. I dag skjer alt via datamaskiner. Foto: Willi Heidelbach/Wikipedia
 
– Hva er en bok, mamma?
KOMMENTAR: Endringene har vært der hele tiden.

Publisert: 01.mar.2018 15:00
Oppdatert: 01.mar.2018 15:07

Spørsmålet til jenta satte seg ikke i hjernebarken før svaret til mora kom.

– Det er et nettbrett på papir, svarte hun som det naturligste i verden. Dattera skjønte det tvert.

Episoden utspant seg for litt siden da jeg satt på toget og leste en bok. Mor og datter, hun var kanskje seks år, satt på setet midt imot meg og snakket i vei, da jenta tydeligvis hadde pekt på boken min og spurte mora hva det var.

– En bok, svarte hun, før altså oppfølgingsspørsmålet og forklaringen kom.

LES OGSÅ: Nettbrett til elever i skolen

I en familiemiddag noen uker før ble jeg spurt om hvordan aviser blir produsert, og da jeg beskrev gangen fra journalist via typograf til trykkeriet, kom spørsmålet: Hva er en typograf?

Denne gangen var det ikke ei lita jente, men ei dame midt i 20-årene som spurte.

Etter disse to episodene begynte jeg å legge merke til hvordan yngre mennesker uttrykker seg, både muntlig og skriftlig. Nylig kom jeg over en bildetekst i en norsk nettavis, der en reketrål ble oppgitt til å veie mer enn 100 kilogram.

Og da jeg i en samtale med et ungt par som var interessert i å kjøpe elbil og lurte på rekkevidden på min, svarte jeg åtte mil om vinteren og tolv mil om sommeren. Da kom spørsmålet:

– Vet du hvor langt det er i kilometer?

Av og til tror man ikke hva man hører, men i stedet for å avfeie det med manglende noesomhelst, må man bare skjønne og godta at ikke bare språket vårt er i utvikling og forandring, men også måten å tenke på. Kanskje mye raskere enn noen gang før, for alt jeg vet. Og det begynner selvsagt med barna, de som påvirkes raskest og mest av de enorme endringene verden går gjennom.

Når de en gang nærmer seg pensjonsalder, kommer helt sikkert også de til å måpe når poden stiller, for dem, helt fjerne spørsmål.

HUSKER DU DETTE: Renholdere sparer millioner med nettbrett

Men altså, de fire eksemplene viser litt av hva som skjer rundt oss. Barn lever i en digital verden som ingen av dagens voksne var i nærheten av, og vi som fikk hakeslepp av elektriske skrivemaskiner med et 10 centimeter langt elektronisk display på en gang i steinalderen, er akterutseilt for lengst.

Barn som får fjernkontroller, mobiltelefoner og nettbrett i hende før skolealder, og møter heldigitaliserte skoler og arbeidsplasser senere i livet, blir selvsagt påvirket. Hva vi mener om det er uinteressant, slik er verden i dag og den lar seg ikke stoppe. Og slik har den for såvidt alltid vært, vi også var langt foran våre foreldre på flere områder.

I ettertid har jeg skjønt at barnets bokspørsmål slett ikke var dumt, ei heller det om typografer. Mye av det vi har omgitt oss med de siste 50 årene, er nå avleggs og ofte ikke-eksisterende. Som bokelsker bør jeg synes det er en foreldreplikt å introdusere barn for bøker, men ved nærmere ettertanke er det jo intet galt i å lese en elektronisk tekst. Innholdet og meningen er akkurat den samme. Og det er jo det som er poenget.

Hvorfor noen ikke vet sammenhengen mellom mil og kilometer, og at kilogram gjerne forkortes til kilo, vet jeg ikke, men jeg tipper det er angliseringen av språket vårt. Folk som har operert med tommer og yards i generasjoner har lett for å ty til millimeter når de entrer det metriske systemet. Amerikanere sier gjerne mills, og hopper glatt over at 400 mm er 40 cm. Og siden dagens unge er på mye internett der det globale språket er engelsk, tror jeg de kan være smittet av det.

Den som lever får se, men det skulle vært utrolig gøy å være flue på veggen i 2070 når dagens unge skal prøve å skjønne sine barnebarn.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no