17. jan
Illustrasjonsfoto: Knut Øsmundset
 
- På tide å kaste inn badehåndkleet og finne fram klorflaska
KOMMENTAR: Stengte bassenger, en bekymret kommuneoverlege, klubb i krise og syke svømmere. Det er snart på tide å kaste inn badehåndkleet og finne fram klorflaska igjen i Eidsvoll.

Publisert: 23.jan.2018 06:00
Oppdatert: 23.jan.2018 14:15

«Populært badetilbud stengt»,«Sliter med vannkvaliteten» og«Funn av bakterier har stengt bassenget» er noen av utallige titler på saker Eidsvoll Ullensaker Blad har hatt med jevne mellomrom de siste årene om Eidsvollhallen og Råholt bad. De siste ukene har problemet eskalert til en lokal bassengskandale.

I desember ble bassenget i Eidsvollhallen stengt, og er det fortsatt på ubestemt tid. Kommuneoverlegen krever at vannkvaliteten er stabil og normal over lengre tid, og det er fortsatt usikkert når det kan friskmeldes. Parallelt har det kommet en bølge med andre problemer. I Råholt bad har kaldkulpen og boblebadet vært stengt i lengre tid. Felles for begge badene i Eidsvoll er at de bruker Poolsan i stedet for klor til rensing.

Midt oppe i alt dette har Miljørettet helsevern på Øvre Romerike konkludert med at det er rutinesvikt ved Råholt bad for å sikre tilstrekkelig badevannskvalitet.

LES OGSÅ: - Svømmerne blir syke av vannet i Råholt bad

Rett før jul skrev vi om svømmere som blir syke av vannet i Råholt bad. Ifølge svømmepappa Torkil Jan Røseid får de aktive svømmerne ubehag, svimmelhet, kløe, utslett og sprekker i huden som fører til åpne sår. Noen skal være så ille plaget at de må ta pauser fra svømmetreninga i opptil flere uker. Eidsvoll svømmeklubb mener at årsaken er at anlegget har benyttet rensemetoden Poolsan i sine bassenger siden åpningen i november 2012, da politikerne vedtok klorfritt bad.

Enkelte har påstått at problemet skyldes at brukerne dusjer for dårlig. Jeg har vanskelig for å tro at eidsvollinger har så mye dårligere hygiene enn bassengbrukere i resten av landet, hvor de ikke har de samme problemene.

Når Eidsvollhallen nå ble stengt har det skapt nye skjær i sjøen, rettere sagt bassenget, for Eidsvoll svømmeklubb. Uten åpne bassenger står deres svømmeskole i fare. Dette er deres viktigste inntektskilde, og gjør at både svømmeskolen og Eidsvoll svømmeskole økonomisk vil slite med å holde hodet over vannet.

Stengte bassenger rammer samtidig hundrevis av skolebarn som ikke får sin lovpålagte rett til svømmeundervisning. Skal dette kunne bli gjennomført er man avhengig av forutsigbarhet og kontinuitet, og ikke minst åpne bassenger. God og tilstrekkelig svømmeopplæring er et viktig samfunnsansvar, som bokstavelig talt er livsviktig.

– Det er ikke Poolsan, men driften av anlegget som er årsaken til plagene i Råholt bad, mener Geir Endregard i Poolsan. Ordfører John-Erik Vika sa til EUB i desember at eventuelt skifte av rensemetode kommer opp til politisk behandling i to hovedutvalg i februar. Nå har Eidsvoll Høyre foreslått overgang til klor i en interpellasjon.

Uansett om det er Poolsan, rutinesvikt, manglende kompetanse eller en kombinasjon som er årsaken til dårlig vannkvalitet og stengte bassenger gang på gang, har jeg ikke grunnlag for å konkludere med. Uansett; når både kommuneoverlege, svømmerne og Miljørettet helsevern slår alarm er det på tide å gjøre noe.

Ryktet og tilliten til rensemetoden er uansett så tynnslitt nå at jeg mener det er behov for å ta et skikkelig oppvaskmøte, kaste inn badehåndkle og legge politisk prestisje på land. Jeg tror det er på tide at politikerne tar fram klorflaska først som sist, før det ender i et gedigent mageplask for bassengene i grunnlovsbygda.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Salberg Rødfoss »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no