25. jun
 
Med to hjul på feil side
INVITERT. Hvor tar du med deg turister som kommer på sommerferie til Øvre Romerike?

Publisert: 24.jul.2017 10:00
Oppdatert: 23.jul.2017 22:27

Spørsmålet har vært en gjenganger i mange sommerintervjuer i avisa gjennom åra. Hvilke attraksjoner og severdigheter liker vi best å vise fram? Hva er vi stolte av? Og hvor bør vi som allerede bor her legge den kortreiste dagsturen?

FLAGG OG FANER

Ikke til Dal, skal vi tro lokalpatriotene som sier de er flaue over omgivelsene som blir NRK-publikummet til del i dag, når sommertoget stopper på sin ferd. Vel. Det finnes umalte, stusslige bygninger over alt. Hadde det ikke vært bedre å bruke kreftene på å samle flest mulig mennesker til å møte fram på perrongen på Dal stasjon? Blide innbyggere med flagg og faner tar garantert oppmerksomheten bort fra bakgrunnen – og er vesentlig hyggeligere enn å henge ut gårdeiere for ikke å ha pussa opp huset sitt.

PÅ SYKKELTUR

Men helt uavhengig av at riksdekkende tv for en sjelden gangs skyld kommer gjennom kommunen, ville jeg uansett akkurat nå tatt med meg turister på sykkeltur. Ikke nødvendigvis gjennom Feiring, for der setter man dessverre nærmest livet på spill om man beveger seg ut på fylkesvegen. Det er lite jeg ønsker mer enn gang- og sykkelveg gjennom hele bygda. Men et godt alternativ er å ta en av grusvegene fatt og sykle for eksempel fra Fløygir til Feiring jernverk. Og hvorfor ikke?

698 METER OVER HAVET

For 11 måneder siden skreiv jeg i denne spalten om den uslåelige kombinasjonen av dugnadsinnsats og feriefølelse vi opplever, vi som er med på Jernverkshelga og det historiske friluftsteateret «Menn av malm, jenter av jern». Det overrasker derfor ingen at jeg anbefaler alle å ta med seg besøkende til det eventyrlige turmålet Feiring jernverk, for eksempel den første helga i august. Med en sveip innom Carsten Ankers lysthus og Skreikampen, får du Eidsvolls høyeste topp på 698 meter over havet med på kjøpet.

Og det finnes mange steder som er verdt et besøk; Smaragdgruvene. Eidsvollsbygningen, flysamlingene, økolandsbyen i Hurdal, Mjøssamlingene, Nordbytjernet, Skibladner, Raknehaugen – for eksempel.

MORRA-SOLA

Men denne gangen hadde jeg tenkt å skryte av feil side av Mjøsa. Det sitter langt inne, så klart, for en som er født og oppvokst på vestsida. Vi har jo alltid fått høre at vi bor på feil side, på skyggesida. Men som med all mobbing, er det basert på uvitenhet. For sånn snakker bare dem som ikke har sett morra-sola stå opp over nord-østhimmelen om sommeren. Dem som trur at sola bare skinner om ettermiddagen, og glemmer at vi i Feiring nyter sola helt fra klokka fem om morran, tre-fire timer før den skinner ned på Morskogen.

FANTASTISK LØYPE

Men nabokrangel til side, det skal de ha, moskauingene, nå har de fått en fantastisk sykkelarena. En mulighet til å komme seg bort fra både firefelt og tospor, og legge i veg langs Mjøsa uten tanke for motorisert trafikk. Har du prøvd Mjøstråkk? Parker ved Kiwi’n på Langset og sykle nordover. Under motorvegen, over togskinnene – så er du der. På svart, ny, flat og fin asfalt.

TO HJUL PÅ FEIL SIDE

Sjelden har uttrykket «aldri så galt at det ikke er godt for noe» passet bedre enn det som har skjedd på østsida av Mjøsa. På de sårene som er skapt for å få fram bil og tog, har de i alle fall fått et plaster; en sykkelveg som er en liten oase av hyggelig framkommelighet. Du burde absolutt prøve! Og som bonus får du den fantastiske utsikten over til Feiring.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no