18. jul
17. MAI. Tenk om barnetoget skulle gått i november?
 
17. mai er vi så glad i
INVITERT. Tenk sånn flaks, ’a gitt! At mai måned er om våren, og at grunnloven vår blei unnfanga akkurat da!

Publisert: 22.apr.2017 21:00
Oppdatert: 21.apr.2017 12:38

Tenk om eidsvollsmennene hadde møttes en gang i oktober, og at Grunnloven hadde blitt underskrevet i november? Høstmørke, snø og sludd og regn! Barnetog på brua over Vorma i sur nordavind. Ja, ja, jeg veit at slikt vær kan forekomme i mai også, men sjansen er vel større for sol og opphold da?

Prins/kong Karl Johan ville at Grunnloven skulle undertegnes 4. november. Og signert blei den, den 4. november! Men Wergeland/Bjørnson ville det annerledes. Hadde grunnlovsdagen ulykkeligvis havna på en dato i oktober eller november, hvilke sanger ville passa da? Ikke «Kom mai, du skjønne milde», i alle fall. Og ikke «17. mai er vi så glad i», og ikke «Norge i rødt hvitt og blått», heller! Og bunadstog? Neppe. I så fall innadørs. Og ikke sikkert er det at bunaden hadde passa så godt heller, midt i fårikålsesongen. Og tenke seg å gå i tog fra den videregående skolen, gjennom Sundsvingen, over brua og opp til kjerka med vinterfrakk og med lue og votter, og med et gjennomvått norsk flagg i handa. Hvor mange pølser og hvor mye is skulle bli solgt der oppe, før blåfrosne unger og eldre folk forta seg inn i kjerka for å få igjen varmen? Mest sannsynlig hadde vi holdt oss hjemme og inne, og noe barnetog eller folketog ville det ikke blitt noe av. Sekkeløp og aktiviteter for unga? I så fall inne.

Vi bodde en lengre periode nordpå. Det kunne være kaldt og kuslig nok, det. Faktisk hendte det et år eller to at brøytebilen kjørte først i barnetoget. Men ofte hadde bjørketrærne musører og et svakt grønnskimmer, når en så godt etter. Og vi visste at det lei mot sommeren med midnattssol og forhåpentligvis i alle fall noen få soldager. Den lange vinteren bak oss var nesten glemt.

I mai er alt så positivt og optimistisk. Det går mot lange og lyse netter, og alt er nytt og pent og friskt. Til og med er noe av søppelet i grøfta langs vegen mellom skolene og Sundet plukka opp, og sanda på vegen fra i vinter feid opp fra asfalten. Folk har rakt i hagene sine og vaska vinduer. Rød og blå russ viser seg fra tidlig om morran, til glede for noen og ergrelse for andre som blir vekket tidlig. Vårfrakken med syttendemaisløyfa fra i fjor hekta på kragen, finnes fram. Og dagen er uløselig knytta til nyutsprunget bjørkelauv. Våren er fargerik!

Og takk til eidsvollsmennene som fant ut at mai var en fin måned å skrive grunnlov i. Men det var vel kanskje heller tilfeldig at det blei akkurat i mai. I alle fall trur jeg at mai, og det som hører til mai, bidro til at vi fikk den velformulerte grunnloven vi fikk.

Nå skriver vi slutten av april. Det er tre-fire uker til den store dagen. Vi gleder oss, og tenker på at alle barn og voksne i Norge veit hvorfor vi har syttende mai, ikke bare som en dato men som et begrep. Nesten alle. En liten gutt som blei spurt om han visste hvorfor vi feira dagen, svarte slik:

«17. mai? Det er fordi Jesus var russ».

LES OGSÅ: Han skulle jakte veps...

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no