15. jun
KUTT: - Det koster samfunnet å kutte her. Det vinner ingen på, skriver Hege Svendsen (Ap). Faksimile: EUB 6. september 2018
 
Å kutte i forebygging vil koste oss dyrt
- Vi gjør oss selv en bjørnetjeneste hvis vi kutter i forebyggende tiltak for å spare penger på et budsjett, skriver Hege Svendsen.

Publisert: 06.okt.2018 12:00
Oppdatert: 05.okt.2018 13:35

Da jeg var 18 år ble min mor meid ned av en bil i et fotgjengerfelt i det hun var på vei hjem fra jobb. Hun fløy flere hundre meter i været og pådro seg brudd i kranium,lår og skulder. Etter år med opptrening, forsikrings- og rettsaker endte det med 100% uføregrad. Livet fra å være en aktiv dame i 40-årene til plutselig å sitte hjemme alene var en stor overgang. Det var lett å bli deprimert og innesluttet. Særlig tøft ble det da jeg som 20-åring flyttet hjemmefra til hovedstaden.

Men mamma kjempet seg til slutt gjennom vanskelighetene og begynte å trene. På treningssenteret fant hun fellesskap og motivasjon til å stå opp hver morgen. Etter hvert begynt hun å studere, ble hjelpepleier og jobbet litt innimellom. Alt dette ved hjelp av fysioterapi, felleskap og trening.

I dag er hun tross uføregraden en aktiv bestemor som er sprekere enn de fleste. Det får vi og barnebarna hennes også nyte godt av. Det er så mange som blir berørt når noen blir syk.

Her om dagen fikk jeg være med frisklivsentralen på tur. Jeg vet ikke helt hva jeg hadde forventet, men jeg ble helt blåst av banen av humøret, felleskapet og livsgleden som deltakerne viste. Nye deltakere ble hjulpet av dem som hadde vært med en stund. Gjennom god veiledning fra sykepleier og fysioterapeut fikk alle en god start på dagen med trening og fikk fylt opp hjerner og kropper med endorfiner. Ikke èn gang hørte jeg snakk om sykdom før jeg selv stilte spørsmål. Da kom historiene. Om operasjoner og depresjoner og hvordan et felles møtepunkt og trening hadde hjulpet dem tilbake til både jobb og livet.

Etterpå var det kaffe, mat og prat rundt bordet. Sosiale tilstelninger ble planlagt og nye medlemmer ble inkludert.

Det virker kanskje enkelt for friske å tenke at alle bør klare å rehabilitere seg på egenhånd. Det var flere historier her om hvor viktig trygghet er. At helsepersonell er til stede, individuelle planer blir laget og at oppfølging av sykepleier og fysioterapeut hjelper folk tilbake etter en vanskelig tid.

Det var historier om røykeslutt og livsglede, om endelig å ha overskudd til barnebarna, og ikke minst var det samhold og fellesskap som var det viktigste som ble trukket frem. Ensomhet er sykdomsskapende, fellesskap er helse.

Vi gjør oss selv en bjørnetjeneste hvis vi kutter i forebyggende tiltak for å spare penger på et budsjett. Frisklivsentralen hjelper folk ut av sykekøen og inn i jobb og tilbake til livet.

Det koster samfunnet å kutte her. Det vinner ingen på.

Og kan livsglede egentlig måles i penger?

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no